Istraživanje otkrilo koja sedišta u avionu su najbezbednija

Kada rezervišete mesto u avionu, verovatno vam nije prva misao koje od njih je najbezbednije, zar ne? Tada gledamo koliko ima mesta za noge, gde je prolaz i gde su toaleti i izlazi. Ali, kada pričamo o najbezbednijim sedištima, u pitanju su ona koja inače nisu toliko popularna.

Kako piše City Magazine, statistika kaže da je putovanje avionom najbezbedniji način prevoza, pa je tako šansa za fatalni ishod 1 prema 205.552 nasuprot 1 prema 102 u automobilu.

Jedno istraživanje magazina TIME obuhvatilo je podatke o avionskim nesrećama iz 35 godina i pokazalo je da je najmanja stopa smrtnih ishoda bila u sredini poslednjih redova – 28 odsto nasuprot 44 odsto kod sedišta u sredini aviona.

Stručnjaci kažu da je to zbog toga što je važno biti blizu izlaza, što znači prednji ili zadnji deo aviona. Međutim, prednji je prvi u opasnosti prilikom survavanja, tako da ljudi u zadnjem delu imaju više vremena za reakciju.

A takođe, nije dobro biti ni blizu prolaza ni do prozora, već je najbezbednije u sredini, pod uslovom da ne dođe do zastoja prilikom evakuacije, ali to zavisi i od vrste nesreće i vrste aviona.

Piloti su trenirani da umanje opasnost prilikom prinudnog sletanja što više mogu, ali ponekad ni oni ne mogu da utiču na to. A statistički gledano, veći avioni su bezbedniji, ali to takođe povlači mnoge proračune i sve na kraju zavisi od samog trenutka u kome se nesreća desi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.