Istraživanje: Muškarci izgledaju muževnije kad se našminkaju

Rezultati istraživanja pokazali su da su muška lica ocenjena atraktivnijima kada su predstavljena kao našminkana, kao i da imaju povećanu percepciju muškosti. Studija, izvorno objavljena u časopisu PLoS ONE, nameravala je da ispita može li se “pozitivan učinak” šminke na ženska lica proširiti i na muškarce.

Kako bi odgovorile na pitanje, istraživačice Karlota Batres i Hana Robinson okupile su grupu od 20 muškaraca koje su dvaput fotografirale. Prva snimka je prikazivala pojedinca bez ikakve kozmetike, dok je druga prikazivala istog muškarca našminkanog. Profesionalna šminkerka Karmina Kristina našminkala je osobe s malo suptilne šminke, da ne bude previše vidljivo da je nose.

U studiji se navodi da je dobila upute da “poveća homogenost kože, smanji kontrast lica i naglasi strukturu kostiju, a da ne bude previše očito da su muškarci našminkani”, a na sudionicama je koristila cijeli niz različitih kozmetičkih preparata poput korektora i pudera. Dvjesto sudionika je zatim zamoljeno ocijeniti svih 40 slika po privlačnosti.

“Niži kontrast lica čini lica muževnijima”

“Otkrili smo da su muška lica ocenjena kao privlačnija kada su predstavljena sa suptilnom šminkom, u poređenju kada su predstavljena nenašminkana. Ovo je vredilo i za muške i za ženske ocenjivače, i bez obzira na to analiziraju li podatke pomoću analize po učesniku ili po licu”, komentirala je dr. Karlota Batres koja je vodila studiju.

“Prethodne studije su otkrile da niži kontrast lica čini lica muževnijima, a osim toga, struktura kostiju kod muškaraca utiče na percepciju privlačnosti”, navodi se u studiji.

“Stoga smo predvideli da će muška lica sa šminkom biti ocenjena kao privlačnija od muških lica bez šminke, budući da bi se šminka potencijalno mogla da nanese da utiče na homogenost kože, kontrast lica i percepciju strukture kostiju”, zaključuje se u istraživanju.

Delotvorno korišćenje šminke može da učini kožu ujednačenijom što omogućuje zdraviji mladenački sjaj, povećava percipiranu muževnost smanjenjem kontrasta lica i, konačno, utiče na strukturu kostiju kako bi muškarci dobili pravilno isklesanu liniju čeljusti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: