Istorija girosa, danas najpopularnije brze hrane u Grčkoj, izgubljena je u vremenu.
Nedavno je giros proglašen za jedan od četiri grčka delikatesa koji su dospeli u prvih 50 najboljih namirnica sveta za 2022. prema pisanju TejstAtlas (TasteAtlas), turističkog vodiča za tradicionalnu hranu.
Ime bukvalno znači „okruglo“ ili „petlja“ i postoje mnoge teorije o istoriji girosa i njegovom poreklu. Da li je to samo grčka varijanta globalno poznatog turskog kababa (ovu rečenicu nikako nemojte izgovarati pred Grcima)? Ili bi moglo da datira još iz antičkih vremena, kada je vojska Aleksandra Veliko, na ražnju pekla razne komade mesa na dugim mačevima na otvorenoj vatri?
Istina, ne postoji način da se potvrdi bilo koja od ovih teorija. Giros, kakav danas poznajemo, postao je poznato jelo nakon dolaska grčkih imigranata iz Male Azije 1920-ih u Grčku. Tokom 20. veka, lokalne prodavnice brze hrane postale su sve popularnije, ne samo u Atini već i širom Grčke, pa i van njenih obala.
Inspirisani turskim oblikom ovog jela (kebab), Grci koji su došli iz Anadolije napravili su varijaciju koja je više izgleda grčki, koristeći grčko meso i lokalne sastojke.
Tradicionalni giros se pravio od 100% goveđeg mesa (bez jagnjetine) i regionalnih začina iz Grčke. Danas se međutim mogu naći različite varijacije Girosa, od pilećeg, svinjskog, ribleg mesa, pa i do veganske varijante. Koje god meso da odaberete, giros se služi umotan u mekani, takozvani – pita hleb. Obično su punjeni lukom, svežim paradajzom, grčkim prženim krompirom i caciki sosom, poznatim začinom napravljenim od grčkog jogurta, svežih krastavca i belog luka.
Varijacije girosa su bezbrojne širom Grčke i šire. Koncept ove brze hrane je jednostavan koliko i genijalan. Možete na primer da zamenite pita hleb sa tortiljama i da napravite meksičke takose sa grčkim punjenjem.
Koju god verziju girosa da volite, jedno je sigurno: Giros je jelo koje svako treba da proba i uživa u ukusima!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.