logo transparend vojvodina uzivo

Isplivali dokazi! Opozicija tvrdi: Savo nije mogao bez pomoći SNS

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu poništio je rešenje Izborne komisije Vračar o proglašenju izborne liste broj devet „Dr Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni-Promeni“ za izbore za odbornike Skupštine opštine Vračar. 

Kako je precizirano u presudi tog suda, objavljenoj na sajtu Republičke izborne komisije, usvaja se žalba Vladimira Tupanjca, koji je inače aktivista CRTE, na rešenje o proglašenju izborne liste „Kreni-Promeni“.

U žalbi se između ostalog, navodi da u pobijenom rešenju kojim je proglašena ta izborna lista, nije navedeno koliko je podneto pravno valjanih izjava birača koji podržavaju listu što je navedeno u poništenom rešenju, u kom je navedeno da postoji 370 izjava, što je nedovoljan broj jer je neophodno 600.

Foto: Printscreen

Takođe je nesumnjivo utvrđeno da ova lista ne ispunjava zakonom propisan minimum od 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola od ukupnog broja predloženih kandidata, navodi se u odluci suda.

Sud u obrazloženju navodi i da predloženi kandidati sa ove izborne liste Milica Pijanović i Ana Grubin, ne mogu biti odbornici u Skupštini opštine Vračar, odnosno ne mogu vršiti izborno pravo na teritoriji te opštine, jer su promenile prebivalište nakon 2. jula 2023. godine, odnosno na taj dan nisu imale prebivalište na teritoriji Vračara, pa samim tim u skladu sa  izmenama i  dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, ne mogu biti upisane u deo biračkog spiska koji se vodi za navedenu opštinu, a što je preduslov za vršenje izbornog prava na toj opštini.

Čitavu dramu oko predavanja liste dodatno su pratili i unutrašnji sukobi u pokretu Kreni-promeni. Naime, Ana Grubin (ex Mihjalovski) zbog raznih mahinacija ogradila od Save Manojlovića i povukla sa liste.

Foto: Printscreen

„Nakon cirkusa u javnosti, a u vezi sa listama, ja sam 18. maja pismenim putem obavestila pokret da povlačim svoje ime sa lista kao i podršku bilo kojoj političkoj opciji iz prostog razloga- Ako ja ne mogu posle čitavog ovog cirkusa da shvatim ko je ovde u pravu, ko je ispravan, a ko pokvaren, sigurno da ne mogu da objasnim to bilo kojoj drugoj osobi. Ne mogu da podržim nesto sto ne razumem i sama. Po našem zakonu kandidati ne mogu povući svoj potpis nakon prihvatanja liste već mogu dati ostavke tek nakon izbora, što sam pismenim putem i najavila“, napisala je ona na svom Instagram nalogu i dodala:

Foto: Printscreen

Kao sto sam i napomenula ja zaista istinski ne mogu ovo da razumem. Prihvatanje, obaranje, prihvatanje, obaranje… ako nečija lista krši zakone ona ne sme biti prihvaćena toliko je jednostavno i nevažno je da li je to opcija koju podržavamo na čijoj smo listi ili protiv koje se borimo- to je ili crno ili belo- nešto je ili u skladu sa zakonom ili ne… Međutim ne i kod nas. Šta se tu desilo, ko je čiji, ko je ko, ko krši zakon, ko kome podmeće, ko je iskren, ko laže ja evo pet dana pokušavam da shvatim i ne mogu. Nemam kapacitet za to. Stvarno bih volela da mogu da objasnim i vama i sebi ali ja zaista ne mogu danas ništa u vezi sa tim da tvrdim sa 100% sigurnošću. Znam samo da se bezakonje bezakonjem ne rešava, nikad nije i nikad neće.

Savina lista „prošla“ zbog dogovora sa SNS-om, ali je Đilas oborio  

Drugim rečima, Savo Manojlović, koji u javnosti često s ponosom iznosi kako je doktor pravnih nauka i ekspert u ovoj oblasti, nije umeo da popuni izbornu listu u skladu sa zakonom. Ipak, iako je njegova lista imala čak tri nepravilnosti, u skladu sa dogovorom sa Srpskom naprednom strankom ali i Savinim pretnjama da će bojkotovati izbore, lista Kreni-promeni na Vračaru je „prošla“.

Foto: Printscreen

To se nimalo nije svidelo bojkotaškoj NATO opoziciji na čelu sa Draganom Đilasom, pa je on odmah aktivirao aktivistu njegove CRTE, Vladimira Tupanjca, koji je podneo žalbu Višem sudu u Beogradu, a ova institucija je, u skladu sa zakonom, morala da obori listu Save Manojlovića s obzirom na sve nepravilnosti iste.

Foto: Printscreen

Nije se dugo čekalo da Manojlović odgovori na ovaj napad, pa je u obraćanju svojim biračima na Instagramu i Tviteru jasno poručio:

– Iza obaranja liste stoji Dragan Đilas!

Đilas je na to ekspresno reagovao na svom Tviter nalogu i u objavi optužio Manojlovića da je „ispostava službe“.

– Razumem da mu je služba dala nalog da ruši Đilasa, a ne Vučića i da je celu svoju kampanju usmerio na mene – napisao je Đilas.

Đilasova opozicija objavila snimke na kojima se vidi da SNS-ovci daju potpise listi „Kreni-promeni“

A onda je drama otišla i korak dalje. Brojni opozicioni nalozi na društvenim mrežama dele video snimke prikupljanja potpisa liste „Kreni-promeni“ Save Manojlovića, na kojima se jasno vide aktivisti Srpske napredne stranke. Time, kako kažu, pokazuju nedvosmislene dokaze da je Srpska napredna stranka pomogla Manojlovićevoj listi da skupi potpise, ali čak i to nije bilo dovoljno da bi lista bila podneta u skladu sa zakonom.

Na jednom od snimaka se čak vidi i zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar – Vlada Pavlović.

– Ovaj sedi sa crvenim patikama i naočarima što stoji u redu je SNS-ovac Vlada Pavlović. On je zamenik predsednika skupštine Vračara. Ako ovo nije dokaz da je Savo Vučićev potrčko i plaćenik koji razbija pravu opoziciju, ja ne znam šta je – navodi se u jednom od komentara na društvenim mrežama.

Pored toga, Đilasovi sledbenici dele i imena poznatih članova Srpske napredne stranke koji su svoj potpis dali listi „Kreni-promeni“.

– Pazite sad ovo! Savinoj listi na Vračaru su potpise dali Dijana Batrićević (odbornik i kandidat za narodnog poslanika SNS), Vlada Pavlović (zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar, isto SNS), Dunja Žarić (član OIK ispred SNS) i odbornici SNS: Tanja Dmitrović, Džezabela Jevtić, Milan Mićović, Suzana Otašević, Dragan Protić i Irena Timotijević!!! E sad vi meni recite zašto bi naprednjaci potpisivali za Kreni-promeni?! Savo, provaljen si – navodi se u komentaru.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.