Irac vozeći bicikl stigao i do Novog Sada: Razbija predrasude o neizlečivoj bolesti

NOVI SAD – Pre nekoliko dana u Novom Sadu je boravio Majkl Krejg Gredvel 75–ogodišnji Irac koji živi u Parizu. On je pre dve godine oboleo od amiotrofične lateralne skleroze i biciklom je krenuo Dunavskom rutom od Crne šume do Crnog mora, na put dug 2 hiljade i 800 kilometara u nameri da razbije predrasude o bolesti koja je u ovom trenutku neizlečiva.

Čovek je ono što radi, a bitno je da radi ono što može, kaže Majkl Krejg Gredvel, a za sebe kaže da može da vozi bicikl i tako se bori za desetine hiljada obolelih. Majkl Krejg Gredvel je sebi postavio zadatak da sakupi novac za istraživanja o ovoj bolesti.

Majkl Krejg Gredvel je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze poznatije kao Šarkoova bolest ili Lu Gerigova bolesti. Ona zahvata nervni sistem, primarno gornje i donje motorne neurone. U početku oboleli primećuju slabost u mišićima, trzanje ili grčenje, a potom bolest progresivno onesposobljava hod, govor i na kraju disanje.

Za sada, Majkl Krejg Gredvel ne može da govori, jer mu je bolest zahvatila mišiće lica, ali kako kaže još može da vozi bicikl. On razgovara pomoću tableta, pišući na njemu komunicira sa ljudima.

Tako saznajemo da nije uspeo svojevremeno da se uključi u istraživački program za ovu bolest, pa je odlučio da se bori vozeći bicikl.To je lični izazov, jer on je gradski biciklista koji je zacrtao put od preko dve hiljade kilometara ne obazirući se na bolest.

Usput prikuplja novac za istraživanja, podiže svest o bolesti motornih neurona i razbija predrasude o obolelima.

Majkl je u septembru iz Pariza krenuo na put i stigao do Budimpešte gde je slomio skočni zglob i sada nastavlja put posle oporavka. Njegov konačni cilj je Istanbul i zna da će ga ostvariti bez obzira na to što ima dosta kišnih dana, jer kako nam je napisao na tabletu ,on invaliditetu stalno govori NE.

Velika podrška su mu njegove ćerke koje veruju u njegovu misiju i ponose se njime što ne odustaje i ne predaje se bolesti.

Njegov verni pratilac na putu je francuska rediteljka iz Liona i njegova prijateljica Žuli Dubie koja se divi njegovoj snazi i volji da se bori protiv amiotrofične lateralne skleroze protiv koje za sada nema leka.

Rediteljka Žuli Dubie je zahvalna što poznaje čoveka vrednog svakog poštovanja. Njegov put prikazaće petominutnim dokumentarnim filmom.

Beograđanin Nebojša Milekić je Majklova velika podrška na zacrtanom putu. Od Apatina do Novog Sada zadžavali su se u nekoliko mesta i imao je priliku da bolje upozna ovog neobičnog Irca.

Družeći se sa Majklom Krejgom, Nebojša kaže da je mnogo naučio.

Irac Majkl Krejg Gredvel poručuje obolelima da se ne isključuju iz života već da se bore u okviru svojih mogućnosti i da žive.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: