logo transparend vojvodina uzivo

Intenziviranje saradnje AP Vojvodine i Šandonga

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa delegacijom iz Šandonga, jedne od  najbogatijih kineskih provincija.

Sofić je istakao da je danas saradnja Republike Srbije sa Narodnom Republikom Kinom na izuzetno visokom nivou, u istoriji nikad bolja.

„Intenzivna saradnja Srbije i Kine u realizaciji brojnih zajedničkih projekata, pokazatelj je izuzetnih političkih i ekonomskih odnosa naših dveju država“, istakao je Sofić.

Sekretar Sofić je dodao da severna srpska Pokrajina ima potpisane sporazume o saradnji sa osam kineskih provincija.

„U toku su mnogobrojni projekti koje na teritoriji AP Vojvodine realizuju kineske kompanije, pre svega kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, a među njima su i kompanije iz Šandonga. Sada je trenutak da pored privredne saradnje sa našim kineskim partnerima iz Šandonga uspostavimo saradnju i u drugim oblastima – kulturi, poljoprivredi, turizmu, da povežemo univerzitete i naučno-istraživačke institucije“, naglasio je Sofić.

Prema Sofićevim rečima, godine 2021, napravljen je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje kada je potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje AP Vojvodine i kineske provincije Šandong.

„Do kraja ove godine u planu je potpisivanje sporazuma o saradnji kojim će se definisati širi okvir saradnje između AP Vojvodine i Provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa“, naglasio je Sofić.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević.

Dragana Milošević je istakla da je AP Vojvodina, preko ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta, pre tri godine ostvarila inicijalnu saradnju sa Šandongom u oblasti kulture.

„U narednom periodu otvorena je mogućnost za saradnju naših institucija kulture kroz realizaciju konkretnih zajedničkih projekata i koprodukcija, povezivanje  umetnika  i razmenu kulturnih sadržaja“, istakla je Dragana Milošević.

Cai Sjenđin, direktor Kancelarije za spoljne poslove Provincije Šandong naglasio je da je ta provincija zainteresovana da intenzivira saradnju sa AP Vojvodinom, gde njene kompanije već posluju.

„Šandong je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih provincija u Kini. Prošle godine smo zabeležili rast bruto društvenog proizvoda od 6,2 odsto. Naš cilj je da sa partnerima u AP Vojvodini uspostavimo saradnju u što više oblasti“,  rekao je Cai Sjenđin i pozvao delegaciju iz Vojvodine da na jesen prisustvuje međunarodnim konferencijama koje se održavaju u Šandongu, posvećenim, između ostalog, zelenoj ekonomiji i starim kulturama.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.