Institut za ratarstvo i povrtarstvo “NS seme” izvozi soju u Ameriku

NOVI SAD – Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada sklopio je izuzetno vredan posao izvoza genetski nemodifikovane sorte soje u Kanadu, a takav proizvod je sve traženiji na Zapadu.

Predstavnici kanadske kompanije “Agromagic” iz Kvebeka, koja se bavi doradom, čišćenjem i izvozom genetski nemodifikovane soje na tržištu Azije, na svojim poljima su tokom prošle i ove godine posejali nekoliko sorti razvijenih u novosadskom Institutu, a kako ističu, izuzetno su zadovoljni prinosima i kvalitetom.

U ovakvim okolnostima, broj površina pod zasadom soje iz Srbije koja se po prvi put našla na američkom kontinentu, uskoro će se drastično uvećati. Kanađani za sada gaje sorte “Vulkan”, “NS Dijanu” i “Apolo”.

– Na osnovu rezultata iz predhodne godine smo zadovoljni i nastavljamo sa testiranjem. Ako se rezultati potvrde, i reakcije proizvođača budu dobre, posao ima potencijal da se poveća nekoliko puta. Saradnju smo započeli tako što je do mene došla informacija da NS seme ima jako dobar sortiment. Već nakon prvog testiranja smo bili prezadovoljni. Nastavljamo testiranje i kupovinu komercijalnog semena. Sorta “Apolo” je najviše prisutna na našim njivama i izgleda odlično. Ima veliki broj cvetova, i ima sve pretpostavke za dobar prinos – rekao je izvršni direktor “Agromagic” Gijom Vine.

Najveću zaslugu za “sletanje” novosadskog “Apola” na njive Kanade ima direktor Instituta Jegor Miladinović, autor ove izuzetne rodne i kvalitetne sorte. Kaže da je saradnja sa kanadskom kompanijom od izuzetnog značaja.

– Kanada je veliki potrošač genetski nemodifikovane soje i jedan od najvećih izvoznika soje u svetu. Izvoze u Japan, Kinu i južnu Koreju, u centar porekla soje. U Kanadi se nalaze brojne multinacionalne kompanije koje se bave istraživanjem te se ova saradnja može okarakterisati kao veliki uspeh Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – ocenjuje Miladinović.

Inače, istraživanja na soji u novosadskom institutu započeta su sredinom prošlog veka. U našoj zemlji priznato je preko 140 sorti novosadske soje, dok je u inostranstvu priznato preko 190 sorti. Danas je Srbija najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope, a zahvaljujući sorti “NS black star” autora prof. dr Jegora Miladinovića, koja je uvrštena među 20 najinovativnih sorti soje u Evropi u 2020. godini, Institut se našao i među 20 najboljih oplemenjivačkih kuća u svetu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo “NS seme” je jedan od svega šest instituta u Srbiji koji imaju titulu instituta od nacionalnog značaja. Naučno-istraživački tim čini preko sto istraživača, od toga preko 90 doktora nauka, a njima pomaže oko trista obrazovanih stručnjaka i radnika različitih profila.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: