logo transparend vojvodina uzivo

Inflacija pala na ciljnu stopu Banke Engleske prvi put posle tri godine

LONDON – Inflacija u Velikoj Britaniji se vratila na ciljnu stopu Banke Engleske od dva odsto, prvi put nakon skoro tri godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas, ukazujući da ekonomska strategije vladajuće Konzervativne partije daje rezultate i to uoči izbora u zemlji 4. jula.

Državni zavod za statistiku saopštio je da je inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, u maju ove godine pala na dva odsto sa 2,3 odsto koliko je bila prethodnog meseca, pri čemu su cene hrane dale najveći doprinos smanjenju, prenosi Beta.

Iako pad samo znači da cene rastu sporije nego u poslednjih nekoliko godina, premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi Sunak) rekao je da je pad još jedan dokaz da je „ekonomija sada krenula napred“.

Međutim, Rejčel Rivs (Rachel Reevers), koja će biti šefica trezora ako glavna opoziciona Laburistička partija pobedi na izborima, rekla je da radnička klasa jako loše stoji, da su stope na hipoteke više nego što su ikada bile, a porezima na vrhuncu od 70 godina.

Pad inflacije usledio je nakon skoro tri godine rasta i njenog ostajanja iznad ciljane stope. Poslednji put je inflacija bila dva odsto u julu 2021. godine.

Cene su rasle prvo kao rezultat problema u lancu snabdevanja tokom pandemije korona virusa, a zatim zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je povećalo troškove energije.

Uprkos padu, samo nekoliko ekonomista misli da će Banka Engleske smanjiti svoju glavnu kamatnu stopu sa 5,25 odsto u četvrtak. Neki kreatori politike i dalje su zabrinuti zbog obima rasta cena u ključnom sektoru usluga i tempa povećanja plata, koji povećavaju rizik od oporavka inflacije ako se kamatne stope smanje prerano, što čini smanjenje u avgustu verovatnijim.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.