logo transparend vojvodina uzivo

Inflacija pala na 8%, hrana na 9,3% a ima i pojeftinjenja

BEOGRAD – Cena hrane je i u novembru i dalje nešto viša od ukupne inflacije ali su pale cene transporta

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru su u odnosu na oktobar bile u proseku veće za 0,5%, dok je novembarska inflacija u odnosu na isti mesec prošle godine iznosila 8%, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga u novembru je u odnosu na oktobar zabeležen rast cena u grupi stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 3,1%, odeća i obuća 1,2%, restorani i hoteli 1,1%, alkoholna pića i duvan 1,0%, zdravlje 0,9%, obrazovanje 0,4%, rekreacija i kultura 0,2% i hrana i bezalkoholna pića 0,1%.

Pad cena zabeležen je u transportu, zbog jeftinijih derivata i to za 1,4%, opremi za stan i tekuće održavanje 0,4% i komunikacijama za 0,2%.

Gledano međugodišnje, u novembru su cene bile više u grupi stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 13% (nakon poskupljenja struje i gasa u oktobru), odeća i obuća 8,6%, restorani i hoteli 10,8%, alkoholna pića i duvan 9,2%, zdravlje 9%, obrazovanje 3,9%, rekreacija i kultura 8,7% i hrana i bezalkoholna pića 9,3%, opremi za stan i tekuće održavanje 11,2% i komunikacijama za 0,7%.

Pad cena zabeležen je u transportu 0,6%.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.