Indijski uvoz ruske nafte postigao je novi rekord u maju

Tanker

U međuvremenu, uvoz saudijske nafte navodno je pao na najniži nivo od 2021. godine.

Indija je u maju uvozila skoro 2 miliona barela sirove nafte dnevno iz Rusije, što je novi rekord, izvestio je Bloomberg u četvrtak, pozivajući se na podatke praćenja brodova.

Protok ruske nafte prema Nju Delhiju povećao se za 15% prošlog meseca u poređenju sa aprilom, dostigavši 1,96 miliona barela dnevno i smanjivši udeo uvoza od glavnog naftnog proizvođača OPEC-a, Saudijske Arabije, pokazuju podaci kompanije Vortexa. Prema izveštaju Bloomberga, izvoz saudijske sirove nafte u Indiju pao je na najniže nivoe od 2021. godine.

Analitičari su naveli popuste kao ključni razlog za porast uvoza iz Rusije. Prosečna cena nafte iz sankcionisane zemlje iznosila je 68,21 dolara po barelu u aprilu, prema podacima indijskog Ministarstva trgovine.

“Indijske naftne kompanije i dalje pokazuju veliki interes za rusku naftu zbog njihovih popusta u odnosu na naftu iz Bliskog istoka”, rekla je analitičarka kompanije Vortexa, Serena Huang. Dodala je da su uvoz Uralske i Sokolske vrste nafte zabeležili najveći rast prošlog meseca, te da se ukupni obimi verovatno povećavaju u junu i julu. Prosečna cena saudijske sirove nafte uvežene u Indiju u aprilu iznosila je 86,96 dolara po barelu, dok je iračka nafta koštala 77,77 dolara po barelu.

Najveći ruski proizvođač nafte, Rosneft, potpisao je u martu sporazum sa najvećom indijskom naftnom kompanijom, Indian Oil Corp, o značajnom povećanju isporuka nafte i diverzifikaciji vrsta nafte isporučene Indiji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: