Igre koje su nam obeležile detinjstvo

Tehnologija iz dana u dan sve više napreduje, vrtoglavom brzinom stvari oko nas dobijaju nove oblike. Svakako, istina je da ih mi sa velikim uzbuđenjem dočekujemo i istražujemo. Međutim, zbog modernih tehnologija, neke dečije igre polako padaju u zaborav, a njihovo mesto su kod većine dece, zamenili mobilni telefoni, tableti i laptopovi. 

Osim kvalitetne zabave, gluvi telefoni, žmurke, između dve vatre, školice i lastiš, nude deci mogućnost da poboljšaju snalaženje, razmišljanje, ali i da razviju takmičarski i timski duh.

U nastavku teksta podsetićemo vas kako se igraju pomenute igre, koje će vas na trenutak vratiti u detinjstvo:

Gluvi telefoni

Prezanimljiva igra uz koju je nemoguće ne smejati se. Redosled je veoma poznat: Prvo dete započinje igru tako što drugom detetu šapne na uvo jednu reč, obično je neka malo komplikovanija, jer je tako igra još zanimljivija. Nakon toga, svako dete šapne svom drugaru pored sebe šta je čuo. Kada reč stigne do zadnjeg deteta, ono izgovara reč na glas gde se nakon toga kreće smeh na sav glas, jer izgovorena reč nije ni približno slična prvoj.

Žmurke

Foto: Unsplash/Xavi Cabrera

Žmurke su najčešća igra koju smo igrali kao deca, dok je lepo čuti i videti da i dan danas, ovu staru i vrlo jednostavnu igru, deca rado igraju! Od igrača se traži brza reakcija, procena prostora do cilja i brzina kojom se do njega trči. Samim tim, nije lako!

Igra započinje poznatom rečenicom deteta koje žmuri – “Žmurim i brojim do…”, čiji je zadatak da traži ostatak ekipe, dok oni pokušavaju da se sakriju za to vreme. Kada nađe prvog igrača, glasno izgovara njegovo ime i trči do mesta gde je žmurilo. Ako uspe da prvo dođe do svog cilja (mesta gde je žmurilo), prvi otkriveni igrač sledeći žmuri. Međutim, ukoliko sva deca koja su skrivena stignu pre igrača koji žmuri do cilja, isti igrač mora ponovo žmuri. Istina je da se često dešava da jedan te isti igrač iznova žmuri, jer je brzina trčanja ključna, naravno, bitnu ulogu igra i vreme brojanja, što je ono kraće (na primer 10 sekundi), teže je ostaloj deci da pronađu mesto za skrivanje.

Između dve vatre

Omiljena igra na času fizičkog vaspitanja je svakako “Između dve vatre”, u kojoj dva suparnička tima pokušavaju da pogode jedne druge loptom. Naravno, tim koji prvi ostane bez svojih članova je izgubio.

Iako se praktikuje u školama, ovu igru smo često mogli uočiti i na ulicama. Zapravo, ova igra je bila toliko omiljena među decom, da su posle škole mnogi ostavljali torbe na klupicama i brže bolje loptu u ruke, pa na put.

Igra je sama po sebi uzbudljiva, dinamična i napeta, međutim, ukoliko ste je ikada igrali na ulicama, znate da su najveći “problemi” dolazili kada prolaze automobili. U tom trenutku se igra prekida na kratko, a napetost a ujedno i euforija postaje još veća. Svakako, danas kada se setimo ovih momenata, shvatimo da su to one priče koje se nezaboravljaju i koje ćemo jednog dana sa radošću pričati našoj deci i unucima,

Školice

Foto: Freepik

Kao i igra “Između dve vatre”, tako su i školice najpopularnije u dvorištu škola, otkuda i taj naziv. Igra se odvija poznatim skakutanjem na jednoj ili obe noge, kroz šemu iscrtanom kredom (obično u boji) na betonu.

Deca uzimaju komadić nečega (obično je to bila kreda ili čep) koji se baca na polje označenim brojem jedan. Ako predmet padne na taj broj, ne prelazeći liniju, igrač počinje da skakuće, najčešće na jednoj nozi. U duplim poljima, igrač staje na obe noge. Kada igrač dođe do finalnog polja, napravi okret i vraća se nazad, na isti način.. Naravno, najteži deo igre je momenat kada igrač u povratku, kupi svoj komadić krede, s tim da mora da održi ravnotežu kako ne bi ispao iz igre, ne pomerajući noge.

Ako pri skakutanju kroz školicu igrač stane na liniju, izgubi ravnotežu, ili stane na obe noge tamo gde to nije dozvoljeno, on gubi a igru nastavlja naredni igrač.

Lastiš

Lastiš je može se reći, pretežno zaboravljena igra koja zahteva prvenstveno dobru volju, a potom minimum dva saigrača i lastiš (gumena krojačka traka).

Oni koji su je igrali znaju da je ova igra prezanimljiva, jer nije previše zahtevna a ujedno nije potrebno ni mnogo dece kako bi se igrala. Pravila igre su jednostavna, dok dvoje igrača zatežu lastiš, tako da budu okrenuti licem jedno prema drugom, (naravno bitno je da im traka bude u visini kolena) treći igrač se nalazi u sredini i preskače dve linije lastiša između igrača koji ga zatežu.

Ukoliko igrač napravi grešku u pokretima, on zauzima mesto jednog od igrača koji zatežu lastiš, a slobodni igrač dobija priliku da odigra svoj redosled.

Ovo su samo neke od igara koje su obeležile najbezbrižniji period našeg života. Iako su danas popularnije igre na internetu, lepa vest je da se u većini naših vrtića i škola i dalje igraju pomenute igre. Ukoliko želite da provedete kvalitetno vreme sa svojim mališanima, neke od ovih igara vam mogu pomoći u tome, jer one ne znaju za godine, bitna je samo dobra volja!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: