Ideja za savršeno ukusan posni ručak: Ćufte od belog pasulja i pečuraka

Vaskršnji post uveliko traje, zbog čega vam i danas nudimo posni recept za ručak. Ovog puta, ukoliko ste se već zaželeli ćufti, naročito u paradajz-sosu, koje možete da poslužite sa špagetama, pirinčem ili pire-krompirom, imamo idealnu vegetarijansku varijantu.

Umesto mesa smesa se sprema od – pečuraka i pasulja.

Sastojci: 

1 kašika maslinovog ulja
1 mali luk, isečen na kockice
2 čena belog luka, iseckani na kockice
250 g pečuraka, očišćenih i iseckanih
1 kašičica soli
1 kašičica origana
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice pahuljica čilija
400 g (ili 1 konzerva) belog pasulja, skuvan i oceđen
sok od 1 limuna
2 kašike svežeg peršuna, seckanog
1 + 1/4 šolje prezli

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte maslinovo ulje i luk i dinstajte pet minuta. Potom dodajte beli luk i pečurke i dinstajte još dva minuta. Umešajte origano, so, biber i čili pahuljice. Tada uspite beli pasulj i limunov sok i sve dobro mešajte dok se mešavina dinsta još oko jedan minut.

Prespite mešavinu pečuraka i pasulja u procesor hrane i pulsirajte sve dok se smesa ne sjedini. Sipajte peršun i jednu šolju prezle, pa pulsirajte još par puta dok se sve dobro ne umeša. Ostavite smesu da odstoji oko pet minuta tako da mrvice hleba upiju dobro svu preostalu tečnost iz pečuraka i pasulja.

U međuvremenu, u posebnoj činiji pomešajte preostalu četvrtinu šolje prezle, pola kašičice soli i prstohvat bibera, malo pahuljica čilija i peršun.

Zagrabite jednu kašiku mešavine za ćufte i napravite  kuglu u rukama, a potom uvaljajte u činiju sa začinjenim mrvicama hleba i stavite na pripremljeni pleh. Ponavljajte sve dok ne potrošite celu smesu.

Pecite ćufte u rerni 30 minuta, a potom ih okrenite ih da ravnomerno porumene i sa druge strane, oko 20 dodatnih minuta.

U međuvremenu, ukoliko želite, možete da napravite sos od paradajza ili neki drugi sos prema vašoj želji. Kada su ćufte gotove poslužite ih uz krompir, pastu ili pirinač, sa ili bez sosa, kako volite.

Prijatno!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: