Iako zvuči smešno, tepanje partneru je znak zdrave emotivne veze

Stručnjaci tvrde da je ”detinjasta” navika veliki indikator zrelosti i sigurnosti u vezi. Mnoga istraživanja pokazuju da je tepanje u emotivnim vezama veoma česta pojava. Predstavlja poseban ”jezik ljubavi”, koji ojačava odnos i pospešuje osećaj sigurnosti i intime.

Oko dve trećine parova koji su učestvovali u mnogobrojnim anketama i studijama je priznalo da je međusobno tepanje svakodnevna navika u njihovom odnosu. Iako odrasli koji komuniciraju jedni s drugima kao mala deca, mnogima zvuči neprikladno, zapravo predstavlja veoma pozitivan znak u emotivnoj vezi.

Stručnjaci i psihoterapeuti za ljubavne veze objašnjavaju da su tepanje i slični oblici govora indikatori privrženosti i poverenja. Pošto su najčešće povezani sa detinjstvom, iz perioda kada su partneri bili bebe, stimulišu pozitivna osećanja i neguju ”unutrašnje dete”, koji svaki čovek ima i koje zahteva negu.

”Tepanje predstavlja bliskost i metod međusobnog imitiranja koje budi pozitivne emocije i ojačava poverenje u partnera. Budi želju za negovanjem druge osobe,” objašnjava psihoterapeut Anotnia Hal za En-Bi-Si Njuz. Dodaje da pomaže i u smanjenju stresa, pogotovo kod zaposlenih i ljudi koji imaju mnogo obaveza u ”odraslom” svetu.

Pokazivanje slabosti na ovaj način je ne samo dobro za emotivnu vezu, već i za mentalno zdravlje pojedinca. Zbog toga, parovi koji osećaju dovoljno slobode da budu ”dete” dok su zajedno, često imaju zdrav odnos, čak i oni koji umesto klasičnog tepanja imaju samo određene nadimke. Nežan govor može pomoći u odnosima koji imaju probleme u komunikaciji.

”Pravilno” tepanje je najbolje raditi u privatnosti. Iako ga neki parovi praktikuju u javnosti, postoji tri razloga zašto je bolje zadržati naviku za intimne situacije. Prvo, u zavisnosti od mesta i vremena, može biti nepristojno. Dobro je pokazivati naklonost i obraćati pažnju na partnera u otvorenom prostoru, ali tepanje u mnogim slučajevima može biti neprikladno. Takav bonton pogotovo važi kada je u pitanju okupljanje sa porodicom ili prijateljima – osim što mnogima može biti neprijatno, predstavlja i suptilan način nepoštovanja drugih ljudi. Biti ”onaj” par koji ne obraća pažnju na ostatak grupe nije poželjno.

Drugi razlog za držanje takvih interakcija u privatnosti je tj što ih može da učiniti dragocenijim. Sigurno je prijatnije nežno razgovarati sa partnerom u domu ili zatvorenom prostoru, gde je lakše poptuno posvetiti pažnju jedno drugome.

Treća stavka je dobra procena vremena korišćenja tepanja. Na primer, ako je partner vidno loše raspoložen ili je u toku ozbiljna diskusija, ili čak konflikt, bolje je oslanjati se na jasnu i ”odraslu” komunikaciju. Iako takav govor ponekada deluje kao dobra ideja za smirenje tenzije, postoji šansa da se dogodi potpuno suptoran efekat.

Stil komunikacije i jezici ljubavi su jedinstveni za svaku vezu, ali postoji i nekoliko opštih pravila (poput tepanja) koja je dokazano poboljšavaju, koje parovi mogu primeniti i uočiti promene u odnosu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: