I Vršac u akciji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

VRŠAC – Grad Vršac, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Današnjim datumom, 25. novembrom, počinje globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Završava se 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

„Nasilje nad ženama i devojčicama jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Grad Vršac i ove godine priključuje se kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad zenama“. Tim povodom Centar za socijalni rad grada Vrsca, tokom trajanja kampanje, 16 dana, biće osvetljen narandžastom bojom, koja je simbol optimizma i svetle budućnosti u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i kako bi se, na taj način, skrenula pažnja društva na složenost i ozbiljnost ovog problema, te neophodnost da se, pored institucija, i svaki pojedinac uključi u borbu protiv nasilja“, kaže direktorka Centra za socijalni rad Mirjana Knežević.

Nasilje je svaki oblik jedanput učinjenog ili više puta ponovljenog oblika ponašanja, koje za cilj ima stvarno ili potencijalno ugrožavanje psihičkog, fizičkog, seksualnog identiteta žrtve.

„Nasilje nije ponašanje koje se može i sme tolerisati, to nije problem porodice i pojedinca, već je zakonom utvrđeno krivično delo za koje počinilac mora biti kažnjen. Ovim povodom ponovo poručujemo i želimo da ohrabrimo sve žene, devojke i devojčice koje trpe nasilje da se ne plaše i da nisu same, već da imaju poverenja u naše institucije i da nasilje prijave. Svaki građanin ima i moralnu odgovornost da ne okreće glavu ukoliko zna ili čuje da se nasilje dešava, već da to prijavi. Prijavljivanje nasilja može biti i anonimno“, dodaje Knežević.

Prijavljivanjem nasilja možemo spasiti nečiji život, a svako odugovlačenje sa prijavom može ga ugroziti.

„Važno je istaći da žrtva nasilja nikada nije kriva za nasilje koje joj se dešava, a deca koja i samo gledaju nasilje u porodici takođe su žrtve nasilja.
Grad Vršac finansira i realizuje uslugu socijalne zaštite: Savetovalište za porodične, predbračne i bračne odnose, u okviru Centra za socijalni rad, u kojem se pruža stručna pomoć žrtvama nasilja, kroz individualne tretmane, psihološku i pravnu pomoć i osnaživanje žrtava nasilja. U okviru savetovališta sprovode se i tretmani sa počiniocima nasilja u cilju promene ponašanja i resocijalizacije“, kaže Knežević.

Grad Vršac, preko svojih institucija i organizacija civilnog društva, organizuje različite preventive aktivnosti, stručna predavanja i tribine u cilju sprečavanja nasilja, kao i pomoći i podršci žrtvama nasilja svih oblika.

„Postoji dobra saradnja između policije, tužilaštva i Centra za socijalni rad, koja rezultira brzim i efikasnim izmeštanjem nasilnika i obezbeđenjem žrtve u skladu sa važećim zakonskim propisima“, naglasila je Knežević.

U okviru Centra za socijalni rad formiran je Mobilni tim, koji je dostupan 24 časa, svakog dana. Broj mobilnog tima je 064 6454066. Može pozvati svako ko se nalazi u situaciji nasilja ili ima saznanje da se nasilje dešava.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.