I kafa čisti jetru

Jetra je osnovi detoksikator u vašem telu i potpuno sama može da se nosi s umerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne supstance, čisti krv i prerađuje hranljive supstance i lekove kako bi ih telo moglo koristiti.

Međutim, ako se ne pazite, vaša jetra se može razboleti. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za detoksikaciju jetre, ali ne postoji stvarni detoks, jer ona radi sve vreme. Uostalom, ne postoje ni naučni podaci koji podržavaju delotvornost ovih proizvoda, od kojih neki mogu biti čak i opasni. Ipak, o zdravlju jetre morate brinuti, pa ako detoksikacija ne pomaže, postavlja se pitanje šta učiniti? Jedostavno rečeno, lečite je hranom. Zdrava prehrana najbolji je poklon koji možete dati jetri. Ove namirnice konzumirajte ako želite zdravu i čistu jetru.

Kafa i čaj

Dokazano je da kafa štiti jetru od bolesti, čak i ako već imate problema s ovim organom. Kafa smanjuje rizik od ciroze i raka. Istraživači smatraju da je to zbog toga što kafa ima mogućnost sprečavanja nakupljanja masnoća. Da bi vaša jetra imala koristi od konzumacije kafe, morate je piti makar tri puta dnevno. Takođe, neke studije su pokazale da konzumacija zelenog čaja poboljšava zdravlje jetre, ali za delotvornost ćete morati popiti bar pet do deset šoljica zelenog čaja dnevno.

Grejpfrut

Grejpfrut je odličan za jetru zbog svojih antioksidanata. Dva glavna antioksidansa u grejpfrutu su naringenin i naringin, koji pomažu u smanjenju upale i štite ćelije jetre. Zanimljivo je da naringin poboljšava sposobnost jetre da preradi alkohol i suzbija neke njegove negativne učinke.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati zdravlja jetre. Konzumacija borovnica i brusnica dnevno tokom tri-četiri sedmice pokazala je da štiti jetru.

Grožđe

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Verovatno ste čuli za resveratrol, koji pomaže jetri smanjujući upalu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija grožđa takođe smanjuje rizik za razvoj raka.

Sok od cvekle

Cvekla ima izražen zemljani ukus i zbog toga je vrlo malo ljudi koji je konzumiraju. Nju ili volite ili je prosto mrzite. No, treba da znate da cvekla sadrži antioksidanse koji su odlučni za smanjenje oksidativnih oštećenja. Ukoliko ne volite cveklu, neka bude deo vaših smutija. Pomešajte je s borovnicama i brusnicama, koje su takođe dobre za jetru.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.