Hrana koja podiže nivo testosterona u telu

Testosteron – hormon koji čini razliku između dečaka i muškarca.

Testosteron je muški polni hormon, koji je odgovoran za polne karakteristike muškarca. On utiče na rast brade, maljavost, snagu, mišićnu masu, gustinu kostiju, libido… Zapravo testosteron je temelj muškog postojanja!

Telo počinje da luči testosteron oko trinaeste godine. Najveću količinu testosterona u telu, dostiže se oko 25te godine, kada prestaje faza rasta i razvoja. Posle tridesete godine nivo u telu počinje postepeno da opada. U četrdesetim lučenje ovog hormona samnjuje se za 20%, dok u 50tim i 60tim opada za čak 70%.

Foto: Pixabay

 

Savremeni način života sa nepravilnom ishranom, manjkom telesnih aktivnosti i stresom, takođe utiče na smanjenje ovog hormona u telu.

Skoro svakom muškarcu veoma važno da uradi sve što može kako bi podigao nivo testosterona, a uvek se može početi hranom koja podstiče taj rast.

Foto: Pixabay

Za kvalitetan podsticaj testosterona u krvi, osim pažljivo odabrane ishrane, važan je i dobar san. Takođe preporučljive su i vežbe sa tegovima i većim težinama.

Za prirodno „bustovanje“ testosterona nije potrebno samo meso. Postoj niz drugih namirnica, povrća i semenki koje „dižu“ testosteron. Ovo su neke od njih:

Crvena mesa

Govedina, teletina, junetina, konjsko meso sadrže minerale koji su ključni za optimalno lučenje testosterona, a to su cink, magnezijum,gvožđe, kao i zasićene masne kiseline i holesterol.

Jaja (žumance)

Žumanca su korisna jer pomažu povećanju unosa vitamina D, što zauzvrat pomaže podizanju nivoa testosterona. Važno je napomenuti da belanca obezbeđuju proteine, ali da se gotovo sve hranljive materije nalaze u žumancu.

Beli luk

Možete ga uneti u vidu čistog luka, u vidu praha kao začin ili u vidu suplemenata (tabletice).  Beli luk u sebi ima jedinjenja koja podstiču proizvodnju testosterona i tako što poboljšavaju rad testisa.

Kupus, brokoli i kelj

Iako spadaju u „zeleniš“ ove namernice itekako utiču na povećanje lučenja testosterona, jer sadrže indol-3-karbinol, koji je prirodni antiestrogen, koji povećava odnos testosteron-estrogen kod muškaraca.

Foto: Pixabay

 

Tunjevina, sardine, losos

Prepuna vitamina D, riba se svakako može naći na listi namirnica koje podstiču testosteron. Riba pruža dobru količinu proteina i omega 3 masnih kiselina koje štite srce. Uključivanjem ribe u ishranu povećaće se i unos vitamina D.

Bundevino seme

Bundevino seme je na listi namirnica koje podstiču testosteron uglavnom zbog sadržaja cinka. U semenkama bundeve nalazi se i aminokiselina triptofan, koji povećava proizvodnju serotonina. Semenke bundeve su generalno dobre za celokupno ljudsko zdravlje, jer obezbeđuju zavidan unos gvožđa, proteina i omega 3 masnih kiselina. Takođe ove semenke dobre su i za prostatu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: