Hoće zabranu: Ništa “Made in China” za 5G?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke planira da zabrani upotrebu komponenti kineske proizvodnje u kritičnim delovima javnih 5G mobilnih mreža u zemlji.

Restrikcije treba da krenu 2026. godine, rekli su izvori u vladi za dpa.

Međutim, unutar koalicione vlade nema saglasnosti oko zabrane. Ministar za digitalnu tehnologiju i saobraćaj Folker Vising (Volker Wissing) ima drugačiji stav, rekli su izvori.

Zabrana može da utiče na sporne planove da se u izgradnji mreže Nemačka delimično oslanja na komponente kineskih proizvođača Huavei (Huawei) i ZTE.

Kritičari učešće kineskih firmi vide kao mogući bezbednosni rizik.

Predlaže se zabrana korišćenja kineskih delova u osnovnim 5G mobilnim mrežama nemačkih kompanija Telekom, Vodafon (Vodafone) i Telefonika (Telefonica), počevši od 1. januara 2026. Zabrana bi se odnosila ne samo na buduće delove, nego i na komponente koje su već u upotrebi.

“Strukturna zavisnost od komponenti proizvođača Huavei i ZTE u pristupnoj i transportnoj mreži” mora da se smanji do 1. oktobra 2026. godine, navodi se u predlogu.

Stroža pravila koja zabranjuju čak i nesporne komponente iz Huaveja i ZTE-a treba da važe u posebno osetljivim područijima Nemačke, poput Berlina i bivšeg glavnog grada Zapadne Nemačke Bona, gde su i danas mnoge vladine institucije.

U ruralnim regijama, gde se korisnici često žale na slabu mobilnu mrežu, takvih ograničenja neće biti.

Ovaj predlog gura ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser), članica socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Portparol ministarstva je za dpa ​​u sredu izjavio da “nije doneta odluka savezne vlade” o zabrani. Ministar Vising, koji je protiv, je član liberala (FDP).

Portparol je rekao da se postojeći “visoki standardi i strogi propisi u vezi sa upotrebom kritičnih komponenti već primenjuju na uvođenje 5G” i da se sadašnji pristup pokazao kao uspešan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: