Domaćice se često suočavaju s istim problemom – hleb koji postaje tvrd kao kamen već nakon nekoliko dana, bez obzira na vrstu hleba koju koriste
Madelin Osten, stručnjak za hleb i peciva iz jedne pekare u Majamiju, istražila je brojne načine kako sačuvati svežinu hleba i sprečiti da postane nejestiv. Kako je objasnila za portal “Food and Wine,” ključno je pravilno čuvanje hleba kako biste izbegli pojavu buđi usled viška vlage ili tvrdoće koja ga čini nejestivim.
Kutije za čuvanje hleba mogu biti odličan način da se očuva svežina, ali je važno i redovno održavanje tih kutija kako bi se osigurala sigurna upotreba hleba.
Papir umesto plastike
Hleb nikada ne treba čuvati u plastičnim kesama, jer na taj način gubi sposobnost da diše i brzo postaje pljesniv usled kondenzacije vlage. Ovo je posebno važno za hleb koji je kupljen dok je još bio vruć. Umesto plastičnih kesa, koristite papirne, i uvek zatvarajte kesu na način da ostatak hleba ostane što manje izložen vazduhu.
Celer
Postoji jednostavan trik kako da produžite svežinu hleba. U kesu u kojoj ga čuvate, stavite stabljiku očišćenog celera. Celer je bogat vodom, i hleb će apsorbovati tu vlagu, čime će ostati svež duže vreme.
Pravilno mesto
Mesto na kojem čuvate hleb je od suštinskog značaja. Ne držite ga u frižideru, jer će vlaga dodatno uticati na pojavu buđi. Izbegavajte i držanje hleba blizu šporeta ili mašine za pranje sudova. Zašto? Prilikom kuvanja, para iz hrane može natapati hleb. Ista situacija je i sa mašinom za pranje sudova.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.