Hitna pomoć već dve godine mnogo znači Karlovčanima

SREMSKI KARLOVCI – Od otvaranja punkta novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sremskim Karlovcima proteklo je dve godine i kao što se očekivalo, bio je to potez koji za zdravstvenu zaštitu lokalnog stanovništva puno znači, pogotovo od kako je pre šest meseci vikendom u njemu počela da radi i urgentna ekipa.

Po rečima direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdana Živanovića, lane je u Karlovcima zabeleženo 1.156 intervencija, od čega 682 u ambulanti, a 474 na terenu.

– Računamo da će ove godine u odnosu na prošlu biti dvestotinak intervencija više – kaže dr Živanović napominjući da su do decembra evidentirane 794 intervencije u ambulatni i 489 na terenu. – Broj pregleda u ambulanti je u porastu što se ne može reći za izlaske na teren kojih je u ovoj godini bilo petnaestak više nego lane, što nije značajna razlika. Može se čak reći da je broj intervencija na terenu isti, a da u ambulanti raste, što je praksa i na teritoriji grada Novog Sada. To je rezultat naše dugoročne kampanje koju sprovodimo kako bismo, između ostalog, građanima objasnili u kojim slučajevima treba zvati hitnu pomoć i kada ona izlazi na teren.

Od samog starta karlovački punkt je opremljen najsavremenijim aparatima i uređajima – defibrilatorom, kao i EKG aparatom za odrasle i decu. Od 1. juna vikendom 24 sata u ambulanti dežura urgentna ekipa, a to znači da za izlazak na teren koristi sanitetsko vozilo opremljeno za reagovanje u hitnim slučajevima, kojim upravlja profesionalni vozač, pa u takvim situacijama ne mora više da se poziva tim iz Petrovaradina.

Uspeli smo da zadržimo taj sistem rada koji smo uveli tokom leta kada je fluktuacija turista velika. Nemamo puno intervencija u Karlovcima pre podne, bude jedna do dve radnim danima. Uglavnom problemi nastaju popodne, noću i vikendom. Postojanje urgentne ekipe je omogućilo da se u Karlovcima značajno smanji izlazak na intervenciju. Dešavalo je nekoliko puta da je bilo poziva za pomoć dok je ekipa reagovala na terenu pa su dolazile kolege iz petrovaradinskog punkta. Bilo bi idealno da imamo svakodnevno 24 sata urgentnu ekipu u Karlovcima. Međutim, prepreka za to je nedostatak kadrova. Uporno tražimo povećanje broja zaposlenih i nadamo se da će nam uskoro izaći u susret – napominje Živanović.

Problem sa kojim se ekipe hitne pomoći u Sremskim Karlovcima suočavaju godinama jesu nenumerisane kuće što im dosta otežava posao. Kako kaže dr Bogdan Živanović, u situaciji kada treba što pre intervenisati, dešava se da kolege na terenu ne mogu da pronađu kuću iz koje je upućen poziv za pomoć.

– Dosta kuća nema brojeve, a i podela je negde krajnje čudna. Postoje i slučajevi da su parni brojevi na pogrešnoj strani ulice. To nam je najveći problem, koji se mora nekako rešiti – naglašava Živanović.

On kaže da je uprkos uvreženom mišljenju, teritorija za koju je medicinski tim Hitne pomoći u Karlovcima zadužen, velika. Interveniše se pored naseljenog dela Karlovaca, i na Banstolu, Zanošu, u zoni leve strane puta do Čortanovaca, kao i u potesu do hotela Norcev na Fruškoj gori.

U strukturi pacijenata koji se obraćaju za pomoć u Karlovcima, najviše je hroničnih bolesnika i to kardioloških i pulmoloških, kao i starijih građana. U oko 70 odsto slučajeva pomoć se pruža starijim od 70 godina.

Zavod je ove godine zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zadravstvo nabavio četiri ultrazvučna aparata koja omogućavaju lakšu diferencijalnu dijagnostiku na terenu. U planu je, po Živanovićevim rečima, i nabavka 10 video laringoskopa da bi se olakšale intubacije na terenu, još dva ultrazvučna aparata, i aparat kojim bi se iz kapilarne krvi određivao D-dimer, CRP i troponin.

Ove godine je ta ustanova od grada Novog Sada dobila dva nova urgentna i jedno putničko vozilo, a direktor očekuje dogodine još dva sanitetska, od kojih je jedno predviđeno za sremsku stranu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.