Krompir je mnogima omiljena namirnica, a većina ga najradije jede u kombinaciji sa nekim mesom. Sa druge strane, krompir zaista može da se kombinuje sa raznim namirnicama. Kako mlečnim, tako i mesnim.
Sasvim sigurno ste ga nekada jeli sa slaninom, ali verujemo da će vas ovaj recept zaista oduševiti. Ukoliko ste ljubitelj ovog povrća, “harmonika” krompir je nešto što jednostavno morate da probate.
Priprema je brza i jednostavna, a ukus takav da ćete ga iznova i iznova spremati.
Za pripremu ovog jela, mladi krompir je, zbog tanke ljudske idealan, ali ukoliko ne možete da ga pronađete, poslužiće i običan krompir.
Sastojci:
– 1 kg krompira
– 120 g putera
– 150 g slaninice
– 4 čena belog luka
– 150 g gaude
– 1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Dobro operite krompir i nemojte da ga ljuštite, već ga isecite na šnite debljine nekoliko milimetara, a zatim ga poređajte u pleh. U svaki treći rez dodajte po listić putera i pecite ga na 200 stepeni oko sat vremena. Nakon toga pleh izvadite iz rerne, razdvojite nožem listiće krompira i u svaki drugi stavite po komad slanine. Tamo gde ste stavljali puter, sada stavite gauda sir koji ste prethodno isekli na listiće. Pleh vratite u rernu na još desetak minuta, dok se sir ne rastopi i slanina ne postane hrskava.
Služite ga toplog, a za njega pripremite dresing od četiri čena luka koja ćete pomešati sa pavlakom.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.