Guteres: Svetu preti “katastrofa” zbog nestasice hrane

BERLIN – Svet se suočava sa “katastrofom” zbog sve veće nestašice hrane, poručio je danas putem video linka generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš učesnicima sastanka Grupe sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja u Berlinu.

Gutereš je naveo da je sukob u Ukrajini dodatno poremetio globalno snabdevanje hranom, koje je već bilo ugroženo klimatskim promenama, pandemijom koronavirusa i velikim ekonomskim razlikama između zemalja i da je proizveo „neviđenu globalnu krizu gladi“ koja već pogađa stotine miliona ljudi, navodi AP.

„Postoji realan rizik da će 2022. godine na više mesta u svetu biti proglašena glad, a 2023. bi mogla biti još gora“, saopštio je on u video poruci zvaničnicima iz desetina bogatih zemalja i zemalja u razvoju okupljenim u Berlinu, prenosi AP.

Gutereš je napomenuo da će žetve širom Azije, Afrike i Amerike biti pogođene, jer se farmeri širom sveta bore da se izbore sa rastućim cenama đubriva i energije.

„Ovogodišnji problemi pristupa hrani mogli bi postati globalna nestašica hrane naredne godine. Nijedna zemlja neće biti imuna na društvene i ekonomske posledice takve katastrofe“, istakao je Gutereš, prenosi AP.

On je dodao da pregovarači UN-a rade na sporazumu koji bi Ukrajini omogućio izvoz hrane, uključujući i transport preko Crnog mora, i dozvolio Rusiji da plasira hranu i đubrivo na svetska tržišta bez ograničenja, navodi AP.

Generalni sekretar UN-a je pozvao da se uvedu olakšice siromašnim zemljama u pogledu njihovog duga kako bi im se pomoglo da održe privredu i apelovao je na privatni sektor da pomogne da se stabilizuja globalna tržišta hrane.

Domaćin sastanka u Berlinu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, istakla je da je tvrdnja Moskve da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji prouzrokovale nestašicu hrane “potpuno neodrživa”, navodi AP.

„Rusija je u maju i junu ove godine izvezla onoliko pšenice koliko i u istim mesecima 2021“, navela je Berbok, prenosi AP.

Ona je ponovila Guterešove tvrdnje da nekoliko faktora leži u osnovi rastuće krize gladi širom sveta i istakla da su akcije ruske vojske u Ukrajini „pretvorile taj talas u cunami“, navodi američka agencija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: