Gušter dobio ime po Isusu Hristu (VIDEO)

Priroda je prepuna iznenađenja, a neki prizori divljeg života zaista ostavljaju bez reči. Primer za to je neverovatan snimak baziliska, malog guštera koji živi u Srednjoj Americi pored reka i vodenih tokova.

Takođe je dobio i naziv Isus Hrist zbog svoje sposobnosti da trči po vodi. Bazilisku omogućavaju ovu neverovatnu veštinu “peraja” sa strane svakog prsta na zadnjim nogama. Kada oseti opasnost, ovaj gušter brzo trči po površini reke ili jezera.

Njegova ishrana obuhvata insekte, male sisare, cveće, ptice i ribe. Iako su prirodni neprijatelji baziliska ptice grabljivice, ribe, zmije, veliki gmizavci i sisari, ovaj mali čudesni stvor uspeva da se izbori za svoj život. Interesantno je da manji baziliski mogu pretrčati 10-20 metara po vodi bez da potonu, a mlađi su brži od starijih.

Njihova prosečna težina je između 200 i 600 grama, a žive oko 7-8 godina, mada mnogi u divljini ne dožive tu starost. Ženke leže 2-18 jaja 5-8 puta godišnje, a bebe se izležu za tri meseca i teže svega 2 grama. Njihova izvanredna kamuflaža omogućava im mirno spavanje i otežava otkrivanje od strane potencijalnih neprijatelja.

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: