Guščija mast: Nezaobilazni lek u domu

Jedan od najefikasnijih lekova protiv bolesti disajnih puteva odavno je poznat  narodnoj medicini. Potpuno prirodno sredstvo protiv kašlja, bronhitisa i astme – guščiju mast, koristile su i naše bake, a sve češću primenu pronalazi i u modernoj medicini, u obliku preparata.

Guščiju mast prepoznaćete po karakterističnom mirisu i žutoj boji. Prava domaća guščija mast se lako razmazuje i topi na sobnoj temperaturi. Kada se topi, postaje „ikrasta“ i ima jedinstven ukus. Dobija se topljenjem sala guske na tihoj vatri. Najnovija istraživanja pokazuju da je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama što ovu mast čini veoma zdravom.

Veoma kvalitetnu guščiju mast dobićete od gusana, i to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u pripremi gusana za zimu, s obzirom da bi salo trebalo da ga čuva od hladnoće. Ženke i zimi nose jaja, pa je količina njihove masti manja. U svakom slučaju, čak i ako ne znate da li je mast od ženke ili mužjaka ove životinje, to neće smanjiti efikasnost na lečenje pluća i  bronhija.

Guske su uzgajane još u Starom Egiptu, još 2 i po milenijuma pre naše ere. Iz Starog Egipta, uzgoj se širi na Mediteran, a od 7. veka možemo govoriti da se gaje namenski kako bi se koristilo njihovo meso, mast i perje. Gajenje gusaka se dalje širi na Evropu, a konkretna upotreba guščije masti kao leka počinje od 20. veka.

Tridesetih i četrdesetih godina guščiji loj se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva, poput bronhitisa i kašlja. Mast se mazala na grudi, za lečenje kašlja i leđa, kako bi se olakšao bol.

Danas se guščija mast koristi u mnogim svetskim kuhinjama, jer jelima daje sočan i izdašan ukus. Primenjuje se kao lek,a sve češće se koristi i u kozmetici.

Lekovitost: 

Masti su važan deo uravnotežene ishrane, a guščja mast je bogata esencijalnim masnim kiselinama. Esencijalne masne kiseline neophodne su za pravilno i normalno funkcionisanje organizma. Guščja mast obiluje i vitaminima A, K, E i D koji su neophodni za rast.

Guščija kiselina sadrži monozasićene masne kiseline. One pomažu snižavanje nezdravog holesterola u krvi, a ima ih još u koštunjavom voću i maslinama. Guščja mast sadrži i oleinsku kiselinu.

Guščija mast sadrži daleko manje zasićenih masnih kiselina od putera i maslaca.

Kako nabaviti guščju mast: 

Najbolje je mast nabaviti od proverenih prodavaca sa sela. Ukoliko je to nemoguće, pomoći će i gotov proizvod koji možete kupiti čak i boljim supermarketima.

Guščiju mast možete i napraviti kod kuće. Potrebno vam je oko 300 g svežeg guščjeg sala koje je neohodno iseći na kockice i staviti u šerpu. Topite salo na umerenoj temperaturi, nikako visokoj, kako biste izbegli da se ono prži.

Kada se salo istopi, procedite i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dobićete guščju mast koja se može koristiti. Mast se čuva u frižideru, zatvorena. Pre upotrebe, treba je malo otopiti na sobnoj temperaturi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.