Greške koje pravimo kada imamo prehladu ili grip

Obično ne idemo kod lekara zbog uobičajene prehlade. Ali ako imamo simptome gripa, kao što su visoka temperatura, bolovi u telu i umor, treba da potražimo savet lekara

Kada imamo prehladu ili grip, želimo da ozdravimo što je pre moguće. Ali neke od naših navika zapravo mogu samo da pogoršaju stanje.

Zanemarujemo zdravlje

Ne treba da upražnjavamo svoju uobičajenu rutinu. Našem telu je potrebna energija za borbu protiv virusa prehlade ili gripa.

Odmor treba da nam bude prioritet. Treba da otkažemo sve planove i ostanemo kod kuće, umesto da idemo na posao ili u školu. Pored toga što ćemo pomoći svom telu da se oporavi, sprečićemo i dalje širenje klica.

Ignorišemo simptome gripa

Obično ne idemo kod lekara zbog uobičajene prehlade. Ali ako imamo simptome gripa, kao što su visoka temperatura, bolovi u telu i umor, treba da potražimo savet lekara.

On može da nam da antivirusni lek. Ako lek uzmemo u prvih 48 sati nakon što osjetimo da smo bolesni, možemo da ublažimo simptome i skratimo bolest za dan-dva.

Kraće spavamo

Kada ne spavamo dovoljno, naš imuni sistem slabi, što nam otežava borbu protiv infekcije.

Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji spavaju manje od šest sati noću imaju četiri puta veću šansu da se razbole od onih koji spavaju najmanje sedam sati.

Insistiramo da nam lekar da antibiotik

Taj recept neće učiniti da se osećate bolje. Antibiotici ubijaju samo bakterije, a prehladu i grip izazivaju virusi. Skoro jedna trećina recepata za antibiotike je nepotrebna.

Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata, kao što su dijareja i alergijske reakcije. Takođe doprinosi velikom globalnom zdravstvenom problemu: rezistenciji na antibiotike. Tada se bakterije naviknu na lekove, tako da više ne deluju.

Ne unosimo dovoljno tečnosti

Kada nas boli grlo, nije tako lako da gutamo tečnost. Ali kada smo hidrirani, možemo da razblažimo sluz i razbijemo zapušenost. Hidriranost može da otkloni i glavobolju.

Treba da vodimo računa i da pijemo puno vode. Za dodatno olakšanje, možemo da pijuckamo topli napitak kao što su biljni čaj ili  bistra supa.

Istraživanja pokazuju da ovo može da pomogne u ublažavanju simptoma prehlade kao što su umor ili bol u grlu.

Preskačemo obroke i užine

Možda nemamo apetit, ali važno je da nešto pojedemo. Kalorije i hranljive materije podstaći će imune ćelije koje napadaju viruse prehlade i gripa.

Rezultat – možda će nam brže biti bolje. Činija pileće supe može da bude blagotvorna. Istraživanja pokazuju da ovaj klasik među jelima zapravo može da ublaži neke od simptoma.

Pušimo

Pušenje oštećuje pluća i iritira grlo. Ono može samo da pogorša simptome prehlade. Zato bi trebalo da odbacimo cigarete, elektronske cigarete i sve druge varijacije i klonimo se pasivnog pušenja.

Pod stresom smo

Hormon koji naše telo proizvodi kada smo pod stresom loš je za imunološki sistem. On takođe povećava upalu, što može dodatno da pogorša stanje našeg začepljenog nosa.

Potrudimo se da se usredsredimo na opuštanje i oporavak i možda ćemo mnogo brže da ozdravimo, prenose Vijesti.me.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: