Grenel: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da su plasirali lažne informacije o raspoređivanju srpskih vojnika na administrativnim prelazima sa KiM, i istakao da postoji smanjenje, a ne nagomilavanje broja vojnika.

„Saliven i Blinken su juče plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom“, naveo je Grenel na društvenoj mreži X (Tviter).

Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500, a do ponedeljka će, kako je naveo, biti 4.000 na administrativnim prelazima.

Grenel je upitao zašto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena lagala o nagomilavanju vojnika.

„To je smanjenje“, naveo je Grenel.

Upitao je i zbog čega je Bela kuća postavila 3. juna crvenu liniju za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i potom mu „dozvolila da pređe liniju bez posledica“.

„Slabost izaziva haos“, zaključio je Grenel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da je imao dug telefonski razgovor o situaciji na KiM sa Blinkenom, koji nije bio lak, i istakao da je negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti srpskih snaga.

Kako je saopštila Bela kuća, Salivan je, tokom razgovora sa Kurtijem, izrazio zabrinutost „zbog mobilizacije srpske vojske“ u blizini administrativne linije sa KiM i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rešenje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: