Grčki sport u žalosti, preminuo olimpijski vicešampion od retke vrste raka: “Ako čitate ovu poruku…”

Mnogo tužno…

Grčki taekvondista Aleksadros Nikolaidis, evropski prvak i dvostruki olimpijski vicešampion, preminuo je u 42. godini posle dvogodišnje teške borbe sa retkom vrstom raka, preneli su mediji. U dirljivoj poruci koju je ostavio nedugo pre smrti, koja je objavljena u petak, otkrio je kako je tekla njegova borba sa bolešću za koju ni mnogi doktori nisu čuli.

– Ako čitate ovu poruku, to znači da sam ja otišao na bolje mesto. Za dve godine izmučen sam borbom sa rakom. Imao sam rdak tip kancera, NUT kancer, za koji trenutno devet od deset grčkih lekara koji čitaju ovou poruku, verovatno čuju prvi put u životu i sigurno će tek sad prvi put čitati o tome. Moj lekar je pomerio nebo i zemlju ne bi li me spasio. Nisam se nikad zapitao zašto ja jer se može dogoditi svakome. Odlazim kao srećan čovek. Ispunili su mi se snovi – piše u poruci bivšeg atlete.

NUT kancer ili srednjelinijski karcinom (NMC) je redak epitelni karcinom, opisan uglavnom kod mladih pacijenta kao izrazito agresivna forma karcinoma u predelu gornjeg respiratornog trakta. Nastaje kao posledica translokacije koja rezultira mutacijom gena za nuklearni protein testisa (NUT).

Nikolaidis je bio veoma popularna sportska figura u svojoj zemlji, na vrhuncu, 2008. godine, proglašen je za najuspešnijeg sportistu u svojoj zemlji, a četiri godine ranije, na Olimpijskim igrama u Atini, osvojio je srebrnu medalju posle poraza u finalu od Korejanca Mun Dae Sunga.

Velika čast pripala mu je 2008. godine na Igrama u Pekingu pošto je predvodio sa grčki tim tokom ceremonije otvaranja.

Iste godine osvojio je i evropsko zlato u Rimu.

Na pomenutim Olimpijskim igrama u Pekingu Nikolaidis je ponovio uspeh iz Atine, osvojio je srebro u kategoriji preko 80 kilograma, posle poraza od još jednog Korejanca Ča Dong-Mina.

Od zapaženih uspeha ostvario je još i plasman na Olimpijske igre 2012. godine, a izabran je za barjaktara olimpijskog tima svoje zemlje upravo na Igrama u Londonu.

Po završetku karijere 2014. godine ušao je u politiku, postao je portparol glavne opozicione partije u Grčkoj, Sirize.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: