Grčki ministar spoljnih poslova u Prištini o dijalogu Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas sastao se danas u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, posle čega nije bilo izjava za medije.

Dendijas je na Tviteru kratko napisao da ga je na ručku ugostio Kurti sa kojim je, kako je naveo, razmenio mišljenja o procesu dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o evroatlantskim integracijama Zapadog Balkana.

Osmani je posle sastanka objavila na svom Fejsbuk profilu da je sa grčkim diplomatom razgovarala o, kako je rekla, jačanju odnosa između dve zemlje, najnovijim dešavanjima u regionu, kao i o dijalogu između Beograda i Prištine.

“Povodom nedavnih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Republike, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu”, napisala je Osmani, ponovivši da će se koordinacija Prištine sa saveznicima u ovom procesu i dalje nastaviti.

Posle radnog ručka grčkog ministra i prištinskog premijera, u saopštenju iz Kurtijevog kabineta se kaže da je glavna tema razgovora bilo unapređenje odnosa između, kako je navedeno, dve zemlje.

“Bilo je reči o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, o procesu normalizacije odnosa sa Srbijom i o evropskom predlogu Osnovnog sporazuma. Premijer Kurti je ovom prilikom obavestio ministra Dendijasa o sastanku 27. februara u Briselu i očekivanjima Kosova od sastanka 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji”, kaže se u saopštenju.

Posle razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc, šef grčke diplomatije završava posetu Prištini.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala takozvanu državnost Kosova, u Prištini nema ambasadu već samo Kancelariju za vezu, ali priznaje kosovska dokumenta, tablice i pasoše.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: