logo transparend vojvodina uzivo

Gradskom muzeju Vršca 47.5 miliona dinara od Republike i Pokrajine

VRŠAC – Gradski muzej Vršac, zavičajnog tipa, osnovan je sa primarnim ciljem da sačuva i prikaže istoriju ovog kraja. Otvoren je daleke 1882. godine i među najstarijim muzejima je u Srbiji. Posvećen je prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine sa prostora Banata.

„Grad Vršac, podsredstvom Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, uložio je u značajne projekte, koji su dodeljeni Gradskom muzeju Vršac, u vrednosti od 17.500.000 dinara. Tome treba dodati i nastavak stručnih radova na Vršačkom zamku, tačnije radove na manjoj, polukružnoj kuli, koja će biti prilagođena kulturnoj i turističkoj svrsi i potrebama funkcionisanja velike Donžon kule, za koje Pokrajina izdvaja dodatnih 30.000.000 miliona“, kaže direktorka Gradskog muzeja Vršac Ivana Ranimirov.

U okviru projekata, prema njenim rečima, radilo se na poboljšanju virtuelne prezentacije Vršačkog zamka i mobilnog vodiča kroz kulturno nasleđe Grada Vršca, kao i na usklađivanju internet prezentacije Gradskog muzeja. Uložena su sredstva i za realizaciju izložbi, među kojima je i prva stalna postavka u Vršačkoj kuli, pod nazivom “Život u utvrđenju u srednjovekovnom Banatu”, koja je postala velika atrakcija za posetioce. Ni druge, podjednako bitne postavke, ne treba zaboraviti.

„Čuvanje i zaštita istorijske, umetničke i arheološke građe, proces je koji traži posebnu i stalnu nabavku savremene opreme. Gradskom muzeju Vršac, u proteklih par godina, odobreni su značajni projekti, koji obuhvataju nabavku opreme, poboljšanje tehničkih uslova i radova na konzervaciji i restauraciji predmeta. U muzeju se poštuju principi moderne muzeološke prakse i postoje uslovi sigurne zaštite kulturnih artefakata. Impresivna kolekcija sa više od 260.000 objekata i artefakta, od značaja za Vršačku zanimljivu, živu prošlost, čini danas posed Vršačkog muzeja. Bogatstvo kolekcija svedoči o Vršcu i ljudima sa ovog podneblja od perioda prvih ljudskih naseobina u paleolitu do današnjih dana. Izložbe i aktivnosti koje muzej sprovodi teže da probude interesovanje za Vršac kao multikulturalnu tačku sa prošlošću koja meša uticaje mnogih nacija: Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka, Rimljana…“, dodaje Ranimirov i ističe da skoro svaku istorijsku ili izložbu o tradicijama naših naroda, prate i radionice sa decom.

Gradski muzej Vršac rukovodi zgradom Konkordija na bulevaru Žarka Zrenjanina, starim objektom muzeja u ulici Feliksa Milekera, Apotekom na stepenicama koja ima svojstvo spomenika kulture od velikog značaja, i u njoj se nalaze stalne postavke „Istorija farmacije jugoistočnog Banata” i „Prirodnjačka postavka”, koja će, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom, uskoro postati jedna od najrespektabilnijih u zemlji.

„U planu je da se uloži u obnovu stare zgrade muzeja, koja je decenijama služila za čuvanje i prezentaciju. Trenutno su radovi na spoljašnjoj fasadi u vrednosti od 3.000.000 dinara. Grad Vršac poznat je po bogatoj prošlosti i arheološkim nalazima. Gradski muzej u svojoj kolekciji ima najviše predmeta koji pripadaju Vinčanskoj kulturi. Svi istorijski periodi bogati su u nalazima, te je ovo bogatsvo ujedno postalo i tehnički problem, jer je kapacitet za skladištenje i obradu arheološke građe popunjen. Gradski muzej je krenuo sa revolucionarnim projektom, izgradnjom arheološkog depoa između dve zgrade koje muzej koristi. Muzej u Vršcu, imaće samostalni arheološki depo za obradu, klasifikaciju i skladištenje arheoloških nalaza. Zanimljiva činjenica jeste, da će ovaj objekat biti prvi u Srbiji što se tiče navedenog“, naglasila je Ranimirov.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.