Gradonačelnik Zrenjanina prisustvovao je završnoj svečanosti jubilarne 50. „Pesničke štafete“

ZRENJANIN – Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je juče završnoj svečanosti jubilarne 50. „Pesničke štafete“ održanoj u Kulturnom centru Zrenjanina.

Ovogodišnji gostujući književnik Uroš Petrović rekao je da je obilazak velikog broja škola bio pomalo zahtevan, ali je mišljenja da je sve to vredelo.

– Energija koju sam osetio, koju sam razmenio sa decom, sa učiteljima, sa svima koji se uprkos svemu bave decom na pravi način je bila neprocenjiva – rekao je on.

Inače, njemu je dat ozbiljan zadatak, da priredi antologiju pesama svih Štafetinih pisaca. Tako je nastala „Pedesetica“, bogata riznica pesama i priča, za čitanje i uživanje, uz prelepe ilustracije Mladena Anđelkovića.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Biblioteke sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i književnika Uroša Petrovića realizovani su u 60 škola Banata i Bačke u periodu od 8. do 19. aprila.

U sklopu svečanosti, gradonačelnik Salapura uručio je danas najuspešnijim učesnicima slatke pakete i knjige, dok im je predstavnik Telekoma Slaviša Vlačić uručio biciklove.

Obraćajući se svim učesnicima Štafete, njihovim učiteljima, nastavnicima i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, gradonačelnik je rekao da se u našem gradu održava veliki broj manifestacija i kada se neke od njih ponove pet puta, za njih kažemo da su tradicionalne.

„ Šta tek da kažemo za manifestaciju ispred čijeg naziva stoji broj pedeset? Možemo da kažemo da su neki sadašnji i ovi bivši direktori Biblioteke koji sede ovde bili mladi ili vaših godina kada je ova manifestacija započeta pre 50 godina. Možemo reći da je mnogo energije i rada utrošeno u svih tih prethodnih pedeset godina, a verujem da će mnogo energije i putovanja kroz stihove zajedno sa našim književnicima, školama, zaposlenim u našoj biblioteci u narednom periodu biti još lepše. Sve se to uklapa u one simbole koje mi želimo da promovišemo i kroz priznanje koje smo dobili ove godine, a koje sledeće godine ponosno nosimo – Titulu Prestonica kulture Srbije – dodao je on izrazivši posebnu zahvalnost svima na učešću uz želju da se „Pesnička štafeta“ održava i tokom narednih pedeset godina.

Prilikom dodele nagrada, pored domaćina Uroša Petrovića, na sceni su danas bile Vesna Aleksić, Nikoleta Novak i Elizabeta Georgijev, kao i Slobodan Stanišić, Radivoj Šajtinac, Dragomir Ćulafić, Dušan Pop Đurđev, Tode Nikoletić, Dejan Aleksić, Uglješa Šajtinac.

Kako je danas rečeno, uspeh koji je postignut u organizovanju manifestacije koja okuplja 60 škola, iz 6 opština, sa kompleksnim zadatkom da obezbedi štampanje nove knjige, poklone za svako dete, školu i opštinsku biblioteku, organizovanje putovanja i susreta i mnogo drugih zadataka, ne bi bilo moguće bez podrške Grada.

Zbog toga je direktor Biblioteke Mile Kulačić uručio zahvalnicu gradonačelniku, odnosno Gradu Zrenjaninu pokrovitelju manifestacije.

Plaketa za doprinos idejnom razvoju i realizaciji Štafete uručena je Branislavu Egiću.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.