Gradonačelnik Zrenjanina najavio nova ulaganja u Čenti

ZRENJANIN – Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je sa saradnicima u okviru aktivnosti lokalne samouprave “Da nam sela budu bliža” održao sastanak u prostorijama Mesne zajednice Čenta,a zatim obišao Čenćanska jezera i poljoprivrednog gazdinstvo Ivice Velisavljeva.

Gradonačelnik se tokom sastanka osvrnuo na realizovane projekte u ovom naseljenom mestu I najavio nova ulaganja

“Što se zaposlenja tiče, u Čenti ne postoji taj problem, pre svega zbog specifičnog položaja sela. Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, u proteklom periodu asfaltirali smo Ulicu Miloša Crnjanskog, ostalo je da se asfaltira još nekoliko ulica, pre dva dana pustili smo u rad i treći bunar za vodosnabdevanje sela, protok je tri litre u sekundi, obavnjeno je čišćenje velike divlje deponije, a ono što je takođe bitno napomenuti je da roditelji čenćanske dece jaslenog uzrasta, koji su godinama decu vodili u Opovo, od prošle godine imaju tu mogućnost u svom selu, otvorili smo jaslenu vrtićku grupu i sada imamo zahteve za celodnevnim boravkom, što ćemo pokušati takođe da rešimo u narednom periodu” – poručio je Salapura.

Gradonačelnik je rekao da Čenćanska jezera imaju ozbiljan potencijal, ali uz sinergiju mesne zajednice, Grada Zrenjanina i viših nivoa nadležnosti, prostor oko jezera, kao i prilazne saobraćajnice, u potpunosti bi se priveli nameni.

“Verujem da ovo može da bude i turistička i razvojna šansa mesne zajednice Čenta” – zaključio je on.

Dva čenćanska jezera nude pogodnosti za kupanje i ribolov, veće jezero površine je oko 2,5 hektara, dubine do 15 metara, a jezera su nastala sedamdesetih godina devetnaestog veka, kada je nabujala voda iz rukavca Tamiša stvorila udubljenje i zadržala se u novom koritu do današnjih dana. Prostor uz jezera je pošumljen, a održavaju ga i uređuju meštani Čente.

Porodično gazdinstvo Ivice Velisavljeva ugledno je domaćinstvo poljoprivrednika koji, uz imanje koje poseduje, najveće bogatstvo ima svakodnevno uz sebe – pet sinova. Najstariji sin učenik je četvrtog razreda Poljoprivredne škole, a u poslu svi pomažu, prema mogućnostima.

“Obrađujemo oko 230 jutara zemlje i imamo 80 grla krupne stoke, 230 ovaca i 30 svinja. Pšenica je solidno rodila ove godine, suncokret se održava, a kukuruz je u lošem stanju, zbog velike suše. Stoka nam je tokom godine uglavnom na ispaši, zimi ih prihranjujemo. Koristili smo podsticajna sredstva iz IPARD programa, za kupovinu novog traktora, uz neke druge podsticaje na nivou države koji su nam pomogli u nabavci novih i savremenijih mašina, tako da i poslove lakše obavljamo “- objašnjava Velisavljev.

Posetu porodici Velisavljev upriličili smo da bi se upoznali s proizvođačem koji ima petoro dece, bavi se i poljoprivredom i stočarstvom i to je dobar pokazatelj kako može da se živi na selu i od rada u poljoprivredi, dodao je rekao je gradonačelnik Salapura.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: