logo transparend vojvodina uzivo

Gradonačelnik Pančeva: Osnov politike je slušanje potreba građana, kapitalni projekti su zajednički rezultat

PANČEVO – Izborna lista „Aleksandar Vučić – Pančevo sutra“ nastaviće politiku kontinuiteta kakvu je vodila i u prethodnom periodu. Osnov je razgovor s ljudima, slušanje potreba građana i vođenje brige o ljudima. Proizvod svih tih razgovora su kapitalni projekti, koje smo već sproveli u delo i koje ćemo nastaviti da realizujemo i u narednom periodu na čitavoj teritoriji Grada Pančeva, kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović za naš portal.

„Ulagali smo i realizovali mnogobrojne projekte, koji su uticali na poboljšanje kvaliteta života u Pančevu. Podrška sugrađana nam je značila, jer smo još jače radili u interesu našeg grada i svih devet naseljenih mesta. Nastavićemo da radimo za naše Pančevo, da razvijamo i unapređujemo život, da Pančevu sutra bude još bolje nego što je to danas. Najvažnija poruka jeste da je za nas svaka tačka teritorije našeg grada podjednako bitna, podjednako su nam bitni svi sugrađani, što smo pokazali i dokazali. Želim da pozovem sve sugrađanke i sugrađane da izađu 2. juna na lokalne izbore i podrže listu „Aleksandar Vučić – Pančevo sutra“, zaokruže broj 1 i na taj način uzmu budućnost u svoje ruke. Nastavimo zajedno da realizujemo započete i nove kapitalne projekte, koji život znače u našem gradu. Za naše Pančevo sutra!“, poručio je Stevanović na početku razgovora.

U osvrtu na protekle četiri godine, gradonačelnik Stevanović ne krije da su od samog početka postavili visoke ciljeve. A potom, sagledavajući učinjeno, priznaje da su neki ciljevi nepotpuno realizovani.

„Veliku većinu smo realizovali u potpunosti, ali neke nismo uspeli, nažalost, da ostvarimo do kraja. Nećemo stati, idemo do cilja. Tu, pre svega, mislim na dovoljan broj mesta u vrtićima za najmlađe Pančevke i Pančevce. Ali smo svakako radili na tome i postigli velike rezultate. Preko 300 novih mesta u sklopu predškolske ustanove „Dečja radost“ je stavljeno u funkciju za naše najmlađe sugrađane. Mogu da kažem, sa zadovoljstvom, da nam raste broj najmlađih stanovnika, tako da ćemo se truditi da i u narednom mandatu povećavamo ovaj broj mesta u predškolskim ustanovama, jer nam je glavni cilj da ukinemo liste čekanja za upis. Žestoko smo radili i dosta uradili po tom pitanju: Kupovina vrtića „Zabavnik“, otvaranje novih objekata u Dolovu, Banatskom Novom Selu…sve je to vidljivo. Ipak, nama to nije dovoljno. Odlučili smo da investiramo u izgradnju dva nova vrtića i oni će biti u naseljima Mladost i Strelište. Izgradnjom ova dva vrtića dobićemo 400 novih mesta u narednih dve godine i siguran sam da će ovo umnogome doprineti. Ni to nije sve. Nastavićemo da radimo na adaptaciji objekata koje imamo u našoj svojini, a koji su u funkciji. Pre svega mislim na deo zgrade u Osnovnoj školi „Branko Radičević i na zgradu centralne apoteke. Mislim da realizacijom svih ovih investicija u budućnosti, Pančevo sutra neće imati problem sa mestima u vrtićima“, naglašava Stevanović.

Kada je reč o realizovanim projektima, Stevanović ističe zadovoljstvo.

„Više od 160 kilometara asfalta koji smo ugradili na ulice koje su do tog momenta bile ili u katastrofalnom stanju, devastirane ili su bile zemljane, negde u nekim delovima je još postojala i turska kaldrma, danas predstavljaju saobraćajnice koje imaju asfaltnu podlogu. Veliki broj investicija smo realizovali, neke na koje je Pančevo čekalo i po nekoliko decenija. Tu mislim na rekonstrukciju ulice Cara Lazara i kružni tok kod Plinare, a rešavali smo i tuđe probleme. Završivši zgradu Zavoda za javno zdravlje Pančevo, ono što nam je ostavljeno u amanet od prethodne vlasti, kao jedan projekat koji nisu bili sposobni da završe. Zgradu koja je stajala kao spomenik 15 godina i bila ruglo ovog grada, mi smo završili. To je danas jedna moderna, funkcionalna, zgrada u upotrebi Zavoda za javno zdravlje“, kaže Stevanović.

Sme li iko da kaže da se Pančevo nije vratilo na mapu najvećih industrijskih centara u našoj zemlji? – pita Stevanović.

„Dolazak velikih kompanija ZF, Brose i MK Kliniken u Pančevo je doprinelo tome. Naravno i investicije i ulaganja u druge fabrike. Investicije tek slede, u južnoj industrijskoj zoni. Tada postavljamo Pančevo u sam vrh najrazvijenijih industrijskih centara u našoj zemlji. Trudićemo se da i u budućnosti unapređujemo poslovne i industrijske zone i da privlačimo nove investitore. Svega toga ne bi bilo da nema ljudi, kojima se posebno ponosim. Pančevo ima kadar koji može da ponudi i, još važnije, Pančevo stvara kadar koji odgovara potrebama tržiša. U saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje, tokom ove godine, završićemo Trening centar u Mašinskoj školi. U njemu će se obučavati novi radnici. Radiće se i prekvalifikacija za potrebe industrije, ne samo u Pančevu. Naš Trening centar je regionalnog karaktera i od velikog značaja za Republiku Srbiju“, kaže Stevanović.

Gradonačelnik inisistira na činjenici da velike kompanije, koje posluju u Pančevu, najbolje privlače i druge investitore, te Gradska uprava sve češće dobija upite novih kompanija.

„Neretko se desi da ne možemo na te upite ni da odgovorimo, jer nemamo adekvatne površine koje su komunalno i infrastrukturno opremljene za zainteresovane investitore. Na tom polju radimo najviše. Grad Pančevo je partner Predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije i u skladu sa strategijom Republike Srbije će se i Grad Pančevo postavljati i razvijati zone za potrebe onih investitora koji oni procene da su potrebni da budu u Pančevu“, dodaje Stevanović.

Razvitak privrede donosi brojne benefite za građane. Jedan od bitnih segmenata tog razvoja je i infrastruktura. U Pančevu se gradi kao retko gde u Srbiji. Govoriti o ovoj temi može se samo opširno.

„Sektor C obilaznice oko Beograda, odnosno direktan pristup Pančeva autoputu je višedecenijski san, koji će u narednim godinama postati realnost. To nam je veoma bitno, jer je značajno za sve Pančevke i Pančevce. Taj san ostvarujemo uz veliku i nesebičnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, jer direktan izlaz na autoput za razvoj Pančeva je od izuzetnog značaja. Takođe, rehabilitovali smo i rekonstruisali više od 100 ulica, u dužini od preko 150 kilometara. To jeste uspeh, ali mi samo sebi podižemo lestvicu. Novi zadatak je da sve ulice na teritoriji našeg grada dobiju infrastrukturu kakvu je potrebno da imaju. Tu pre svega mislim na asfalt, ali i na druge infrastrukturne projekte koji nedostaju kako u naseljenim mestima, tako i u gradu. Započeto je sa kompletnom rekonstrukcijom ulice Dimitrija Tucovića. Uz veliku pomoć Pokrajinske vlade, Grad Pančevo je krenuo u realizaciju ove investicije, čija je vrednost malo manja od 400 miliona dinara. To je jedna od najvažnijih ulica u našem gradu, kako za funkcionisanje grada, za potrebe naših sugrađanki i sugrađana, tako i za potrebe funkcionisanja Severne industrijske zone. Siguran sam da će, nakon rekonstrukcije Dimitrija Tucovića, uz ulicu Cara Lazara, biti jedna od najlepših u našem gradu, odnosno da će biti onakva kakvu zaslužuju Pančevke i Pančevci“, sa ponosom govori Stevanović.

U prethodnom periodu Stevanović je sa saradnicima sproveo dve velike kapitalne investicije. Reč je o rekonstrukciji centralnog gradskog jezgra i rehabilitaciji Tamiškog keja, o dva projekta koji su više decenija čekali realizaciju.

„Danas imamo moderan gradski park, na ponos svih nas Pančevaca, park koji izgledom podseća na zelena oaze u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Centralno gradsko jezgro je uređeno na zadovoljstvo svih naših sugrađana i brojnih gostiju. Rekonstrukcija i rehabilitacija Tamiškog keja doprinela je da Pančevke i Pančevci sada mogu kvalitetnije da provode svoje vreme, na našem, prelepom mestu. Unapredili smo i dodali sadržaje koji sada keju daju dodatnu vrednost. Vratili smo „život“ na reku. I naša deca dobila su svoj kutak na keju, izgradnjom velikog najmodernijeg igrališta, na kojem mogu bezbedno da se igraju. To je sada jedan potpuno novi ambijent, kako za naše sugrađane, tako i za turiste, koji dolaze u sve većem broju. Sad moram da ponovim da je nama svaka tačka u Gradu Pančevu podjednako bitna, da li se radi o naseljenom mestu ili samom gradu. To je, iz ugla ove vlasti, potpuno svejedno. Poslednje ulice u Banatskom Brestovcu, Glogonju ili bilo kojem drugom naseljenom mestu, koje pripadaju teritoriji Grada Pančeva, podjednako su nam bitne, kao i svaka tačka u centru Pančeva. Naravno da nastavljamo ravnomerno da razvijamo naš grad i naša naseljena mesta, jer nam je briga o svim našim sugrađanima podjednako važna“, ističe Stevanović.

Lepo je u razgovoru sa gradonačelnikom toliko često i opravdano čuti reč „Ponos“.

„Ponosan sam na činjenicu da je u prethodnim godinama naš budžet rastao iz godine u godinu. Sada smo na jednom istorijskom nivou. Budžet je skoro dostigao 8.5 milijardi dinara, što u Pančevu nije bilo do sada. Najavili smo velike kapitalne projekte na teritoriji čitavog Grada Pančeva. Dva se izdvajaju. Najvažniji je rešavanje stogodišnjeg problema u našim naseljenim mestima. Gradimo kanalizacione mreže. To dugujemo našim naseljenim mestima. Tokom ove godine, putem projekta javno – privatnog partnerstva, krećemo u realizaciju. Za četiri ili pet godina, sva naselja u Pančevu, dobiće kanalizacionu mrežu. I i gradu unapređujemo postojeću. Drugi projekat se odnosi na putnu infrastrukturu. Ulazimo u novo javno – privatno partnerstvo za rekonstrukciju puteva i ulica. Potpuno ćemo rekonstruisati deset ulica, prema sugestijama naših sugrađanki i sugrađana. Građani diktiraju potrebe. Zajedno ćemo podići kvalitet infrastrukture, standard građana i poboljšati kvalitet života u Gradu Pančevu“, govori Stevanović.

Sem Tamiškog keja i centra, postoje i druga mesta u Pančevu, koja građani imaju potrebu da posećuju. Ta mesta, dodaje Stevanović, takođe imaju značajno mesto u planu za bolje Pančevo sutra.

„Zelena pijaca je mesto na kojem se naši sugrađani susreću. Ona u ovom momentu ne izgleda onako kako bi trebalo da izgleda jedna moderna pijaca. Na to su nam mnogi Pančevci skrenuli pažnju. Slažemo se sa njima. Budžetom za 2024. godinu opredelili smo sredstva za rekonstrukciju Zelene pijace. Siguran sam da ćemo tokom ove i sledeće godine realizovati ovu važnu investiciju i da ćemo dobiti modernu pijacu. Biće to uskoro moderno, lepo uređeno i, pre svega, funkcionalno mesto. Pomenuli smo značajno podizanje privredne aktivnost u našem gradu, ali nismo i ono što je posledica toga. Otvorili smo mogućnosti razvoja raznih delatnosti. Svako ko je zainteresovan može da pronađe posao u mnogim poslovnim sferama. Kako u fabrikama u proizvodnji, tako i u uslužnim delatnostima. U nekim delatnostima imaju mogućnost i da se samozaposle, jer ulažemo značajna sredstva za subvencionisanje samozapošljavanja, u cilju pružanja podrške novoosnovanim privrednim subjektima. Ponosni smo jer je danas stopa nezaposlenosti u Pančevu na istorijskom minimumu i ne prelazi više od pet odsto od ukupnog stanovništva koje živi na teritoriji Grada Pančeva“, kaže Stevanović.

Sve navedeno, teško bi se realizovalo da Stevanović, kao prvi među jednakima, nema kontakt sa svim sugrađankama i sugrađanima. Samo otvorena vrata gradonačelnika vode u bolje sutra.

„Iz tog razloga, kao neko ko je institucionalno važan za Grad Pančevo, ali i u svojstvu građanina, imam obavezu i veliko zadovoljstvo da podržavam rad i mnogih udruženja, kako žena tako i mladih, ili udruženja osoba sa invaliditetom, veliki broj sportskih klubova…oni svi jesu jedna društvena nadgradnja bez koje mi, kao lokalna samouprava, ne bi bili danas ono što jesmo. Naš oslonac je i jak civilni sektor.  Podržavamo sve mlade, talentovane Pančevce u želji da uspeju. Veoma smo ponosni što smo u prethodnom periodu ulaganjem u sportsku infrastrukturu i podržavajući sportske klubove uspeli da po prvi put u istoriji Grada Pančeva imamo utakmice fudbalske Superlige Srbije. Imali smo važan zadatak koji je postavljen pred nas, da obezbedimo kao grad uslove da se ovakvi mečevi mogu održavati u našem gradu. Pančevo je dobilo stadion koji je u potpunosti opremljen i kompetentan da odgovori svim izazovima koje utakmice Superlige nose danas. Veoma smo ponosni što ćemo, nadam se i ubuduće, gledati superligaše u Pančevu, pre svega Crvenu zvezdu i Partizan, ali i sve one ostale timove, koji su nam kroz utakmice doneli mnogo zanimljivih i emotivnih trenutaka. Voleo bih da me sugrađani upamte po podršci ljudima, kroz uspešne investicije do kojih smo došli zajedno i koje je Pančevo čekalo decenijama“, zaključuje Stevanović.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.