logo transparend vojvodina uzivo

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio vence na Spomen groblju povodom Dana pobede nad fašizmom

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je vence na Spomen groblju povodom Dana pobede nad fašizmom – 9. maja 1945. godine kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

U ime Grada Novog Sada zajedno sam sa predstavnicima Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnicima Vojske, odao počast svim herojima poginulim u Drugom svetskom ratu, na ovaj dan koji se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta.

Danas se sećamo svih onih koji nisu dočekali taj 9. maj i koji su svoje živote založili da bismo mi danas živeli u slobodi, kao njihovi potomci. Sećamo se i svih preživelih, koji su se snažno borili i uspeli da okuse slobodu nakon svih muka i žrtava.

Moramo odati priznanje i savezničkim armijama i zahvaliti svima koji su doprineli ovoj pobedi života nad smrću, dobra nad zlom, zajedno sa našim narodnooslobodilačkim pokretom. Tog dana, 9. maja 1945. godine, sloboda se kapitulacijom Nacističke Nemačke promolila kroz tamne oblake Drugog svetskog rata i ukazala na bolje sutra.

Zato je ovaj datum istovremeno i dan vere i nade, dan koji nas osnažuje. Mi danas uživamo u slobodnoj zemlji, modernom Novom Sadu, koji je izrastao u snažan privredni, univerzitetski i kulturni centar, a za to prvenstveno treba da zahvalimo slavnim precima, oslobodiocima, junacima i svim generacijama pre nas – rekao je Đurić čestitavši građanima 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i nacizmom.

Prisutnima se obratio i predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih

ratova Srbije u Novom Sadu, Milovan Vujić koji je istakao istorijsku važnost obeležavanja ovog događaja.

U Drugom svetskom ratu stradao je veliki broj ljudi u Evropi a najviše nedužni civili. Ja kao predsednik SUBNORA- a, i kao potomak borca uz veliku podršku Grada trudiću se da i narednih godina obeležavamo ovaj datum u slavu svih boraca i onih koji su živote dali za našu slobodu i mir- rekao je Milovan Vujić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.