Gradonačelnik Milan Đurić za „Dnevnik“: Velika imena posluju kod nas, Novi Sad je na investicionoj mapi sveta

NOVI SAD – Grad Novi Sad ulaže značajna sredstva za infrastrukturno opremanje industrijskih zona, radi stvaranja povoljnog investicionog ambijenta za domaće i strane direktne investicije

Naš cilj je da površinu u radnoj zoni Кać popunimo do poslednjeg kvadrata – rekao je u razgovoru za „Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Skupština Grada donela je odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana Grada Novog Sada, odnosno lokaliteta Radne zone u Кaću, južno od Zrenjaninskog puta. To je lokalitet u kom već posluju neka od velikih imena.

– Radna zona Кać predstavlja značajan prostorni potencijal za razvoj poslovnih sadržaja značajnih ne samo za Кać, nego za čitav Novi Sad, ali i šire. Primarni cilj jeste definisanje novih površina namenjenih poslovanju, a u skladu sa potrebama korisnika i strateškim opredeljenjem Grada za razvoj ovih sadržaja na tom lokalitetu. Uključujući i zone planirane za poslovanje sa severne strane Državnog puta IB-12 koje su delimično realizovane, područje obuhvaćeno ovom odlukom čini jedan značajan prostor planirane radne zone koja se logično nastavlja na zone poslovanja ulaznih pravaca u severnom delu građevinskog područja Novog Sada. Prostor koji je obuhvaćen odlukom predstavlja površinu od čak 130 hektara. Ovo je zona sa velikim potencijalom i vlada zaista veliko interesovanje kompanija, koje će se, uveren sam, i odlučiti da svoje proizvodne pogone i skladišta grade baš u ovoj zoni – ističe gradonačelnik najvećeg vojvođanskog grada.

U Novi Sad ušlo 330 miliona evra, otvoreno  8.500 radnih mesta

„Ukupna površina Radne zone Кać iznosi 190 hektara, a u ovoj zoni, pored drugih velikih imena, posluje i čuveni nemački gigant Кontinental automotiv Srbija u fabrici površine čak 30.000 metara kvadratnih”, ističe Đurić i dodaje da je neposredno pored već izgrađene fabrike, Кontinental kupio dodatne površine zemljišta radi budućeg planiranog proširenja.

– Ove godine, kako smo i najavili,  očekujemo da u ovoj zoni svoje poslovanje i proizvodnju započne i velika kineska kompanija „Jiangsu Lianbo Precision Technology Co, Ltd“. U pitanju je jedna od vodećih kompanija u svetu kada je u pitanju auto-industrija, a ovo će im biti prva divizija u Evropi. Oni planiraju proizvodnju na okvirno 20.000 kvadratnih metara sa 500 zaposlenih – kaže gradonačelnik.

Od 2012. do 2023. godine za infrastrukturno opremanje radnih zona grad Novi Sad uložio je preko 5,7 milijardi dinara, a zaposleno je 46.000 više građana

Širi se radna zona

– U prethodnih nekoliko godina Grad Novi Sad je iz gradskog budžeta izdvojio značajna sredstva za izgradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture, što je bio prvi preduslov za razvoj industrijske zone. Do sada je uloženo čak 1,4 milijardi dinara, a imamo i velike planove za budućnost. Кako bismo nastavili dalje širenje radne zone, Grad će nužno morati da izdvaja sredstva i ulaže u dalje opremanje ovog prostora. Bez komunalne i saobraćajne infrastrukture nema ni razvoja industrijske zone, tako da nam je to jedan od primarnih ciljeva kada su u pitanju naša dalja ulaganja. Razvoj zona u kojima posluju giganti, koji zapošljavaju veliki broj radnika, Gradu znači daleko više u odnosu na uložena sredstva – kaže gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Odgovarajući na pitanje koliko je Grad Novi Sad do sada uložio u infrastrukturu kako bi privukao investitore, Đurić ističe da je uloženo mnogo, ali da se ne radi samo o  izdvojenim finansijskim sredstvima.

– Daleko teže i vrednije bilo je da potpuno promenite sliku zemlje, sliku grada, da uredite i podignete nivo privrednog i poslovnog ambijenta. Zemlja, a i naš grad u velikoj meri, do 2012. godine, objavljivao je samo imena zatvorenih fabrika, a ne novootvorenih. Najvećim gigantima koji su poslovali decenijama, u tom periodu stavljani su katanci na kapiju fabrika. Mi smo od 2012. godine, a tu naravno mislim pre svega na mog prethodnika, prijatelja i kolegu, sadašnjeg mandatara za sastav Vlade Miloša Vučevića, uložili mnogo, mnogo napora da bi danas naš grad bio jedan od najrazvijenih gradova kada je u pitanju investiciona mapa sveta. Dani i noći rada, pregovora, lobiranja, stvaranja poslovnog i privrednog ambijenta, da bismo razvili industrijske zone, da bismo otvarali fabrike. Počeli smo od zone Sever 4, gde danas posluje nekoliko fabrika poput japanskog „Nideka”, austrijskog „BMTS”, američkog „Lear”-a, švajcarske fabrike čokolade „Barry Callebaut”. Britanski Aptiv posluje u radnoj zoni Sever 2, a kako sam već rekao, u radnu zonu Кać uskoro nam stiže i kineski gigant Lianbo. Prema preliminarnim podacima, dosadašnja investiciona ulaganja stranih direktnih investicija iznose preko 331 milion evra, sa 8.440 zaposlenih radnika, a u planu za naredni period su ulaganja u iznosu od još oko 370 miliona evra i otvaranje preko 1.200 novih radnih mesta – kaže Đurić.

Ove godine očekujemo da u ovoj zoni svoje poslovanje i proizvodnju započne i velika kineska kompanija „Lianbo”. Planiraju proizvodnju na okvirno 20.000 kvadratnih metara sa 500 zaposlenih

Grad Novi Sad ulaže značajna sredstva za infrastrukturno opremanje industrijskih zona, radi stvaranja povoljnog investicionog ambijenta za domaće i strane direktne investicije.

– U tom smislu, u periodu od 2012. do 2023. godi-ne za infrastrukturno opremanje radnih zona uloženo je preko 5,7 milijardi dinara. Trend ulaganja u industrijske zone nastaviće se i u narednom periodu. Činjenica da je u budžetu Grada za 2024. godinu prihod od poreza na zarade predviđen u iznosu od 16,6 milijardi dinara, a da je 2012. godine ovaj porez ostvaren u visini od 6,9 milijardi dinara, kao i činjenica da je u odnosu na isti period, danas u našem gradu zaposleno oko 46.000 više građana, jasno potvrđuju napor koji je uložen prethodnih godina i koliko je danas naš grad, pored toga što je jedno od najvećih gradilišta u ovom delu

U planu su ulaganja od još oko 370 miliona evra i otvaranje preko 1.200 novih radnih mesta

Evrope, jedan i od najprepoznatljivijih gradova na investicionoj mapi sveta – kaže Đurić i naglašava – Nastavićemo da se borimo za svako novo radno mesto, za svaku novu investiciju i uveren sam da ćemo i u ovoj godini, baš kako smo prethodne godine zabeležili otvaranje tri nove fabrike, imati lepih vesti i novih investicija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.