Gradonačelnica Vršca svečano otvorila 30. Vršačku pozorišnu jesen

VRŠAC – Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović svečano je sinoć u Narodnom pozorištu „Sterija“ otvorila jubilarno izdanje 30. „Vršačke pozorišne jeseni“, koje se održava do 11. oktobra, pod sloganom „O vrednostima i trajanju“.

„Dame i gospodo, dragi Vrščani, dragi gosti, poštovani ljubitelji pozorišta, posebna mi je čast večeras, da u ime Grada Vršca u kojem pozorišni život traje duže od dva veka, otvorim jubilarni Festival pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji se neprekidno održava, evo, već tačno tri decenije. Izuzetnu zahvalnost dugujemo svima, koji su u prošlosti dali svoj nesebičan doprinos i učinili da jedini festival pozorišne klasike u našoj zemlji opstane do danas, a Narodno pozorište „Sterija“ postane jedna od najvažnijih ustanova za očuvanje i unapređenje bogate kulturne tradicije Vrščana. Mi ćemo, vođeni time, učiniti sve da svaki sledeći festival bude još atraktivniji za publiku, a da nastup u prostoru, u kome se on održava bude čast za svakog glumca i reditelja čije će se predstave ovde izvoditi. Prethodni period obeležila su velika ulaganja u infrastrukturu i opremu ove ustanove, na koje se čekalo više decenija, tako da ovogodišnji festival sa ponosom pratimo iz potpuno renovirane sale, a po prvi put se održava pod kompletno zanovljenom opremom za svetlo, zvuk i video projekciju. Isto tako period pred nama obeležiće nove, kapitalne investicije u naše Pozorište koje će ovom zdanju dati novi sjaj i dugovečnost. Poželela bih dobrodošlicu svim učesnicima ovogodišnjeg festivala, prijatan boravak u našem gradu i uspeh u svojim nastupima. Proglašavam 30. jubilarni Festival pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen“ otvorenim, a vama draga publiko, da u danima festivala uživate u izuzetno bogatom programu koji si naši domaćini pripremili“, istakla je u svom govoru Dragana Mitrović.

Tradicionalnu besedu u sklopu otvaranja Festivala održao je dramski umetnik Goran Šušljik, koji je svoj govor posvetio nedavno preminulom pozorišnom reditelju Jagošu Markoviću. Prve festivalske večeri emitovan je i kratki film o tridesetogodišnjem trajanju „Vršačke pozorišne jeseni“.

Prvu festivalsku izvedbu tridesetog izdanja „Vršačke pozorišne jeseni“ upriličio je ansambl pozorišta domaćina, koji u sklopu takmičarskog dela programa učestvuje predstavom Ž.B.P. Molijera „Don Žuan“ u režiji Andreja Cvetanovskog.

Prethodno, u foajeu pozorišta, otvorena je izložba pod nazivom „Od portreta do scenskog pokreta: pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. Veka“ Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Drugog festivalskog dana, u subotu 7. oktobra, U sklopu glavnog programa, sa početkom u 20 časova, nastupa ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda, koji će izvesti predstavu Slobodana Selenića „Očevi i oci“, u režiji Veljka Mićunovića.

U sklopu pratećeg programa organizovano je teatrološko predavanje u foajeu Pozorišta sa početkom u 18.30. Predavač je dr Zorica Bečanović – Nikolić, a tema „Šekspir – naš sagovornik“.

Svake festivalske večeri organizovaće se i razgovori otvoreni za publiku sa stvaraocima i učesnicima predstava u okviru programa pod nazivom „Dijalozi o pozorištu“, koje u donjem foajeu Pozorišta vodi teatrolog dr Jelena Perić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.