Gradonačelnica Vršca: Kuštilj čuva kulturnu baštinu celokupne rumunske zajednice u Srbiji

VRŠAC – Selo Kuštilj, minulog vikenda, bilo je centralno mesto kulturnih događaja u široj okolini. Po 14. put, održana je manifestacija „Dani Kuštilja”, na kojoj su meštani i uvaženi gosti imali priliku da prisustvuju raznim kulturnim, komemorativnim, sportskim i kulinarskim dešavanjima.

U petak, 11. avgusta, na letnjoj pozornici, održan je bogat kulturno umetnički program sa orkestrom Nacionalnog Saveta Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, KUD-a „Mihai Eminesku“ iz Kuštilja i gostujućih kulturno umetničkih društava iz Dete i Oravice u Rumuniji.

Pozdravni govor održao je Viorel Balađan predsednik Saveta Mesne zajednice Kuštilj i predsednik KUD „Mihaj Eminesku“. On se zahvalio Gradu Vršcu na stalnoj podršci manifestacijama u ovom selu. U ime Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji obratio se potpredsednik dr Trajan Kačina, ujedno i član Gradskog veća Vršca resorno zadužen za kulturu

„Naziv sela Kuštilj (rum. Coştei), potiče od latinskog „castel“ što znači tvrđava. Ovih dana Kuštilj je postao tvrđava kulture Rumuna u Banatu“, rekao je dr Kačina.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala ja Dragani Mitrović gradonačelnici Vršca.

„Grad Vršac sa ponosom baštini svoju multietničnost, kao i bogatu kulturu naših sela. Značaj rumunske nacionalne zajednice u našem gradu je veoma veliki, a lokalna samouprava to dokazuje stalnim ulaganjima u aktivnosti i institucije koje su važne za život Rumuna. Upravo zbog toga, trudimo se i radimo na stvaranju još boljih uslova za život u svim našim naseljenim mestima. Ulagali smo – i uvek ćemo ulagati u očuvanje kulture, ali i infrastrukture u našim selima i to će ostati jedan od prioriteta. Zaista smo ponosni na Kuštilj, ali i na kompletnu rumunsku zajednicu, jer nas svaki put dočekaju u vrhunskoj organizaciji i dobrom raspoloženju na svim svojim događajima, čuvajući na taj način kulturnu baštinu, ne samo Kuštilja i Vršca, već i celokupne rumunske zajednice u našoj zemlji“, istakla je u svom obraćanju gradonačelnica Dragana Mitrović.

U subotu, u Domu Kulture, održan je omaž prerano preminulom dirigentu Petru Purendi, koji je dugi niz godina predvodio fanfaru KUD „Mihaj Eminesku“ i ostavio neizbrisiv trag u kulturi sela.

U večernjim satima, održana je entografska izložba udruženja žena. Učestvovalo je 13 udruženja žena iz Vršca i okolnih mesta – Mesić, Jasenovo, Uljma, Izbište, Gudurica, Grebenac, Uzdin, Ovča, Sutjeska, Nikolinci…

Organizator prvog izdanja manifestacije pod nazivom „Kuštiljska korpa sa plodovima leta“ bilo je novoosnovano udruženje žena „Dolina Lipe“ iz Kuštilja. Moderator događaja je bio dr Savu Marius, a dobrodošlicu je poželela predsednica udruženja prof. Veronika Lika Stefan.

Događaj su prisustvom uveličali članovi Gradskog veća dr Trajan Kačina i Maja Ristić Lažetić, kao i minstar savetnik u Konzulatu Rumunije Danijel Bala. Žiri u sastavu dr Trajan Kačina (predsednik), Danijel Bala, Marijana Stratulat, Marijana Maleta i dr Savu Marius, nije imao nimalo lak zadatak prilikom odabira najlepše korpe. Nakon dugih razmatranja, prvo mesto pripalo je Gudurici, drugo mesto Grebencu, a treće Mesiću. Veče je pratio Folklorni spektakl su izveli gosti iz Rešice.

Manifestacija se zvanično završila u nedelju, kulinarskim takmičenjem i memorijalnim fudbalskim turnirom. Glavna nagrada u pripremi gulaša pripala je ekipi iz Vojvodinaca.

Ova vest je deo projekta Vršac uživo koji se sufinansira iz budžeta Opštine Vršac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.