Gradonačelnica Vršca dodelila nagrade “Paja Jovanović”

VRŠAC – Svečana dodela nagrada učesnicima ovogodišnjeg konkursa likovne manifestacije dece i omladine “Nagrada Paja Jovanović” održana je danas u Kongresnoj dvorani Centra Millennium.

Na ovogodišnjem konkursu, od preko hiljadu pristiglih radova iz svih krajeva Srbije, nagrađeno je 65 radova u dve selekcije – redovnih predškolskih i školskih ustanova i umetničkih škola i ateljea kao i u četiri starosne kategorije.

Prisutnim dobitnicima nagrada, njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima obratio se i Petar Petrović, istoričar umetnosti, viši kustos i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, koji je i autor Sistemskog kataloga dela Paje Jovanovića.

Zahvaljujući njemu prisutni su imali retku priliku da pogledaju i dokumentarni film o Paji Jovanoviću iz 1957. godine u režiji Predraga Delibašića, jedini arhivski video zapis u kome se Paja Jovanović pojavljuje lično.

“Dobar dan draga deco, poštovani učitelji i učiteljice, nastavnice i nastavnici. Bilo je lepo čuti od gospodina Petrovića toliko lepih reči o našem velikanu Paji Jovanoviću, ali možda je najlepše što i ove godine imamo tako veliki broj nagrađenih, ali i ogroman broj radova pristiglih na konkurs. Nedavno je naša država uspela da kupi i vrati u Srbiju jedno veoma vredno Pajino delo, zbog čega smo mi Vrščani posebno srećni. Inače, Veliki Paja Jovanović bio je mali kao vi sada draga deco, kada je, baš kao i vi, počeo da slika. Verujem da je među vama neki novi Paja, zato vam od srca čestitam i želim sreću u daljem radu. Budite uporni i vredni, kao što je i velikan Paja bio još kao dete. Nastavite da slikate, crtate, stvarate i neka vam ovo bude samo jedna od nagrada. Za nas odrasle nagrada je što možemo da vas nagradimo. Čestitam i hvala vam”, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Sa 63 godine dugom tradicijom, ova manifestacija predstavlja značajan simbol priznanja i podrške, ne samo za mlade umetnike koji je dobijaju, već i za promociju umetničkih vrednosti i nasleđa koje je za sobom ostavio Paja Jovanović.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.