logo transparend vojvodina uzivo

Gradonačelnica Mitrović potvrdila: Vršcu preko 5 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj

VRŠAC – Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović potvrdila je da će Grad Vršac dobiti više od 5 miliona evra, u okviru projekta koji je pre nekoliko dana promovisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Prioritetna investicija za finansiranje je projekat korišćenja obnovljivih izvora energije u daljinskom grejanju, kao i rekonstrukcija prioritetno izabranih podstanica. Ukupna vrednost projekata je procenjena na preko pet miliona evra, a veliki benefiti očekuju se za sam grad i sve građane Grada Vršca”, istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Prema njenim rečima, Grad Vršac će investiciju usmeriti na toplotnu pumpu koja koristi toplotu prečišćenih otpadnih voda (OIE) i rekonstrukciju prioritetno izabranih podstanica.

Realizacija pomenutih značajnih projekata obezbediće da cena toplotne energije iz obnovljivog izvora bude niža od uporedive, koja se dobija iz postojećeg fosilnog goriva, što će imati pozitivne efekte na poslovanje preduzeća i formiranje cena ka kupcima toplotne energije.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, koje će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata, a u naredne tri godine 1.300 megavata, koji će unaprediti energetsku sigurnost i smanjiti negativne uticaje energetike na životnu sredinu.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Austrije i Švajcarske. Među 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu je i Vršac, a tu su i Pančevo, Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar i Paraćin.

Ovaj tekst je deo projekta Vršac uživo koji se sufinansira iz budžeta Opštine Vršac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.