logo transparend vojvodina uzivo

Građani će se na referendumu izjasniti o budućnosti električnih trotineta

Grad Pariz će 2. aprila organizovati referendum o korišćenju električnih trotineta, odnosno o kompanijama koje ih iznajmljuju drugim korisnicima.

Ideja gradonačelnice Ane Idalgo je da se zabrani ceo vozni park tih firmi, jer se povećava broj nesreća u kojima učestvuju ova vozila.

Saopštenje gradonačelnice izazvalo je nacionalnu raspravu o povećanju saobraćajnih nezgoda sa električnim trotinetima (uključujući i one u privatnom vlasništvu), jer njihovi vozači retko nose kacige ili drugu zaštitu i čine brojne prekršaje (maloletni vozači, vožnja sa više osoba na trotinetu, velika brzina, vožnja u nedozvoljenom smeru…)

U Parizu su se nesreće sa električnim trotinetima značajno povećale od uvođenja ovih vozila 2018. Širom Francuske, u nesrećama u kojima su učestvovala ova vozila poginule su 22 osobe 2021. godine (poslednja godina sa dostupnim nacionalnim podacima), u poređenju sa 7 smrtnih slučajeva 2020. (godina pandemije) i 10 u 2019.

Iza ovih brojeva se kriju i hiljade povređenih osoba.

Dozvole za tri kompanije za iznajmljivanje električnih trotineta ističe 23. marta, a administracija planira da ih produži do leta, piše Le Parisien. To bi moglo da bude poslednje produženje, u zavisnosti od odluke građana.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.