Grad ulaže oko pet miliona dinara za znakove s dopler-radarima

znakovi
NOVI SAD – Nabavka fiksnih merača brzine koji će biti postavljeni ispred OŠ „Vuk Karadžić” u Kaću, kao i na ulazu u to prigradsko naselje, te u Kisač i Begeč, koštaće Grad pet miliona dinara bez PDV-a, dok je rok za postavljanje opreme tri meseca, tačnije 90 kalendarskih dana.

Osim nabavke i montaže opreme, od odabranih izvođača se očekuje i da izrade odgovarajuće projekte za postavljanje izmenljivih saobraćajnih znakova, kao i da ishoduju neophodne saglasnosti i rešenja od za to nadležnih organa.

Reč je, inače, o nastavku projekta upravljanja saobraćajem u gradu, budući da Novi Sad već ima uspostavljen sistem za automatsko brojanje vozila, te su odgovarajući uređaji postavljeni na desetine mesta u gradu. Osim toga, 2019. godine nabavljeni su i prvi dopler-radari, koji su postavljeni u Ulici Maksima Gorkog kod OŠ „Đorđe Natošević” i na Telepu u zoni OŠ „Jožef Atila”, a u međuvremenu je više od 30 takvih saobraćajnih znakova montirano u zonama obrazovnih ustanova u gradu i prigradskim naseljima.

Saobraćajna signalizacija s radarima informiše vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja, ali ih i upozorava na prekoračenje, a odabrana preduzeća će uz znakove morati da isporuče i softvere za kontrolu i dijagnostiku putem tableta ili laptopa. Prikupljeni podaci koristiće se za analizu saobraćaja i trebalo bi da omoguće detektovanje perioda kada je najviše saobraćajnih prekršaja, te da pomognu otkrivanje nasilnih vozača. Osim toga, softver bi trebalo da obezbedi podatke o maksimalnoj i prosečnoj brzini vozila, okupiranosti ulice, broju vozila, aktivnosti znaka i broju prekoračenja brzine. Znak s displejom mora biti integrisan u sistem nadzora i kontrole i povezan preko optičke, žičane ili GSM/GPRS mreže, te da bude i kompatibilan s već instaliranim sistemom. Predviđeno je da se znakovi s dopler-radarom od 200 metara dometa napajaju preko solarnih panela ili s mreže ulične rasvete, a maksimalna potrošnja ne sme biti veća od 20 vati.

Lane uređaji postavljeni u zoni četiri osmoletke

U okviru održavanja i unapređivanja opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja, Grad je prošle godine za ugradnju osam izmenljivih znakova s dopler-radarom izdvojio gotovo šest miliona dinara s PDV-om, a uređaji su postavljeni u zoni četiri osnovne škole: „Jovan Popović” u Novom Sadu, „Đura Jakšić” u Kaću, „Miroslav Antić” u Futogu i „Ivo Andrić” u Budisavi. Podsećanja radi, znakove s ugrađenim dopler-radarima Uprava je ranije nabavljala od firmi „DMV Industrijski kontrolni sistemi” iz Niša, koja je na tenderima učestvovala s novosadskim preduzećem „Adomne”.

Znak s upozorenjem „deca na putu” na displeju prikazuje ograničenje brzine, a ispod tih natpisa su prikazani emotikoni „osmeh” u zelenoj boji i „tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila. U donjem delu znaka pojavljuje se poruka „uspori” u crvenoj boji ili „hvala” u zelenoj, u zavisnosti od brzine kretanja vozila. U gornjem delu znaka nalaze se i dva žuta treptača, kao dodatna upozorenja u slučaju prekoračenja.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, kod OŠ „Vuk Karadžić” u Kaću će biti postavljena dva, kako ih đaci često nazivaju, „smajlija” s ugrađenim dopler-radarom. Kada je reč o znakovima na ulazu u naseljena mesta, planirano je postavljanje ukupno šest – po dva u Kaću (DP II-129), Kisaču (DP II-113) i Begeču (DP IB-12). Ulaz u naseljeno mesto obeležava se postavljanjem znaka s ugrađenim dopler-radarom, koji se aktivira kada vozilo koje se približava prekorači brzinu. U gornjem delu znaka nalaze se simboli „30”, „40” i „50” od dioda u beloj boji. Na sredini je ispisan tekst „vaša brzina”, dok je u donjem delu reč „hvala”, ukoliko vozač poštuje ograničenje brzine, ili „uspori” ako je u pitanju prekoračenje.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 21. marta, a 40 dana nakon toga nadležni će doneti odluku o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokove, kao i period neohodan za uvođenje izvođača u posao, radovi bi mogli da počnu u maju.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: