Grad Subotica nastavlja sa ulaganjima u kulturu

subotica-dron
SUBOTICA – Grad Subotica je iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 8,5 milijardi dinara, za programe razvoja kulture i informisanja opredelio oko 1,9 milijardi dinara, što uključuje i investiciona ulaganja u objekte ustanova kulture.

Ova sredstva  doprineće razvoju i unapređenju kulture i umetnosti u našem  gradu, ali i u prigradskim naseljima.

Sredstva su između ostalog namenjena za funkcionisanje ustanova kulture, za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva, za slobodne umetnike, razne programske aktivnosti, delatnosti udruženja, zatim za potrebe konkursa u oblasti kulture, ali i za sanaciju i obnovu ustanova kulture i usaglašena su sa potrebama i mogućnostima, izjavila je za naš portal članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić. Za funkcionisanje ustanova kulture ove godine iz budžeta grada je opredeljeno oko 515 miliona dinara, a za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva izdvojeno je oko 83miliona dinara. Tu su  sredstva za programe Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo  „Danilo Kiš“ i sredstva za programe Fondacije “Subotička Sinagoga” u iznosu od po 6 i 600 hiljada dinara, zatim  sredstva ѕa slobodne umetnike u visini od  1.730 hijada dinara.

Najveća izdavanja iz budžeta usmerena su na rekonstrukciju zgrade Narodnog pozorišta, oko 1,2 milijarde dinara, izjavila je Kostić. Za nastavak radova na sanaciji Doma kulture u Višnjevcu izdvojeno je  oko 20 miliona dinara, dok je za potrebe izvođenja radova na rekonstrukciji Doma kulture u Novom Žedniku  opredeljeno oko 21 milion dinara, rekla je Milanka Kostić. Ona je dodala, da je ovogodišnjim budžetom kao i prethodnih godina  obezbeđeno  stabilno finansiranje ustanova kulture čiji je osnivač lokalna samouprava, a kako je istakla, stvoren je i dobar osnov za sveobuhvatnu podršku putem finansiranja kroz projekte mnogim udruženjima, centrima za kulturu i pojedincima putem Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, koji  je raspisan 20. januara i  koji traje do 19. februara ove godine. Za ove namene iz budžeta je izdvojeno 50 miliona dinara, što je u poređenju sa prošlom godinom za 7 miliona dinara više, i ona će biti usmerena na realizaciju mnogobrojnih projekata iz oblasti  kulture i umetničkog stvaralaštva. Sredstava su usmerena za izdavanje knjiga, monografija, raznih  publikacija, zatim za razne muzičke događaje, filmske, pozorišne, plesne i druge festivale, kao i za razne manifestacije i druge edukativne sadržaje različitih kulturnih subjekata.

Prijave na Konkurs mogu se poslati i 20. februara, jer je konkurs otvoren 30 dana.

Više detalja u uslovima učešća na Konkursu u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva zainteresovani mogu da saznaju  na internet stranici wwww.subotica.rs.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: