Grad novi sad izdvaja 35 miliona dinara za rekonstrukciju porte crkve u Begeču

NOVI SAD – Većina Novosađana sve više teži nekom mirnijem životu koji im mogu ponuditi samo prigradska naselja u blizini Novog Sada. Zbog toga se Begeč, iz dana u dan, penje na sve bolju poziciju na lestvici najpoželjnijih mesta za život.

U srcu svakog seoceta nalazi se jedna crkva. Ta crkva svim posetiocima koji su došli “sa strane“ jasno govori da se nalaze u samom centru zbivanja.

U centru Begeča nalazi se Hram svetog apostola i jevanđeliste Luke, izgrađen još davne 1838. godine, koji skoro dva veka svedoči bogatoj istoriji ovog mesta.

Da bi se ta bogata istorija ispisala i Begeč postao divno mesto kakvo je danas, podrazumevalo se da mora da prođe određeno vreme, a vreme, zna se, ponekad nemilosrdno ostavlja tragove.

Kako bi ti tragovi postali što manje uočljivi, a vekovni Hram i dalje ostao jedna od najbitnijih građevina u ovom porodičnom i mirnom mestašcetu, Grad Novi Sad izdvojio je iz svog budžeta skoro 35 miliona dinara.

Da unapređenje crkvene porte nije samo pusta priča i želja koja je daleko od realizacije pokazuje i činjenica da su iz Grada Novog Sada najavili da je rok za završetak radova planiran za najviše šest meseci.

Dvorište crkve prostire se na 2.600 kvadrata, a došlo je vreme kada će neiskorišćen prostor crkvene porte biti ukrašen novim pešačkim stazama, klupama i korpama za otpatke.

Naravno, poznato je da Begečki hram okuplja veliki broj porodica sa decom, pa ne čudi što će crkvena porta dobiti i dečije igralište na kome će mališani moći da provode svoje vreme i uživaju.

Planirano je i da spoljašnost Hrama, zablista u svom najsjajnijem izdanju uz pomoć dekorativne rasvete u dvorištu crkve.

Rasveta koja će krasiti crkveno dvorište sastojaće se od velikog broja dekorativnih svetiljki, reflektora i led svetiljki ravnomerno rasprostranjenih po podu.

Zeleni kompleks u dvorištu biće sređen tako da korenje trenuto posađenih lipa i crnog bora ne bi narušavalo stazu koja vodi do Parohijskog doma.

Novina je da će, pored trenutnog zelenila, dvorište Hrama biti obogaćeno zasadima novih četinara, lišćara ali i žbunja, zbog čega će zelenilo činiti više od 1.200 kvadrata dvorišta, dok će travnata površina zauzimati preko 1.000 kvadrata.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije pre nekoliko dana je raspisala javnu nabavku, a rok za dostavljanje ponuda traje još devet dana, tačnije do 25. avgusta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: