logo transparend vojvodina uzivo

Gotovo polovina Amerikanaca smatra da im novac nije siguran u bankama

VAŠINGTON – Skoro polovina, ili tačnije 48 odsto Amerikanaca zabrinuto je za sigurnost svojih bankovnih depozita, navodi se u istraživanju „Galupa“ sprovedenom mesec dana posle kolapsa Banke Silicijumske doline i Signačer banke.

Ove nedelje u bankrot je otišla i Prva republička banka. Čime je postala treća velika američka finansijska institucija koja je zatvorila svoja vrata u tri meseca. Što je ponovo izazvalo strahove o stabilnosti finansijskog tržišta u Americi.

Skoro petina, ili 19 odsto, od 1.013 anketiranih Amerikanaca izjavila je da je „veoma zabrinuta“ za sudbinu svojih finansija. Dok je još 29 odsto umereno zabrinuto. Najveći procenat je bio onih koji „nisu previše zabrinuti“, 30 odsto doje je 20 procenata bilo potpuno bezbrižno.

Brojke su bile slične onima koje je objavio „Galup” 2008. nakon kolapsa Liman Bradersa, investicione banke koja se smatrala „prevelikom da bi propala“. Čija je propast izazvala najgoru finansijsku krizu od Velike depresije.

Amerikanci koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje malo su skloniji da brinu o tome da li je njihov novac siguran u banci. Od onih koji zarađuju više od te sume, iako njihovi prihodi premašuju 250.000 dolara koliko država garantuje za depozite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.