Gori: Beograd i Priština da sprovedu sve što je dogovoreno, uključujući i ZSO

BEOGRAD – Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori zatražio je od Beograda i Prištine da sprovedu tačke Osnovnog sporazuma i Aneksa o primeni za normalizaciju odnosa, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština.

“Italija je, zajedno sa Francuskom, Nemačkom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, poslednjih meseci favorizovala dva dokumenta: februarski Briselski sporazum i plan njegove implementacije, odobren u Ohridu 19. marta”, rekao je Gori za portal Report difesa.it.
On je dodao da je dokumenti predstavljaju referentne tačke mape puta koja treba da dovede do postizanja održivog rešenja.
“Sada je pitanje i za Beograd i za Prištinu da sprovode postignute sporazume, izbegavajući provokacije i jednostrane akte. Ključna tačka je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na severu, što je obaveza za strane već predviđena Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali koja do sada nije sprovedena”, istakao je ambasador.
Gori kaže da je “mirno rešenje kosovskog pitanja” takođe ključni korak kako se ne bi ugrozio profitabilan put ekonomskog rasta koji je poslednjih godina omogućio Srbiji da promeni svoje lice i poboljša uslove života svojih građana.

“Rim, Pariz, Berlin i Vašington podržavaju pregovaračke napore koje EU sprovodi kroz dijalog, sa krajnjim ciljem da Srbija i Kosovo budu u Evropskoj uniji”, poručio je Gori.
Italija je uvek bila predvodnik u podršci proširenja Evropske unije na Srbiju i Zapadni Balkan, dodaje ambasador.
“Za Beograd, put ka članstvu u EU ostaje glavni put, jer Srbija i region Balkana su Evropa. EU sa svoje strane mora biti konkretnija u tom procesu. Srbija pregovara o članstvu 10 godina, ali je zatvorila samo dva pregovaračka poglavlja, od 35. Došlo je vreme za odlučno ubrzanje procesa integracije Srbije i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, ocenio je ambasador.
Gori kaže da Italija želi da obnovi svoje poslovno prisustvo u Srbiji.
“Naše prisustvo ovde datira uglavnom od ranih 2000-ih, kada su italijanske kompanije počele masovno da investiraju na Balkanu, a posebno u Srbiji. Danas je ovde registrovano preko 1.200 italijanskih kompanija, imamo ekonomsku razmenu koja je premašila 4,5 milijardi evra 2022. godine i predodređena je za dalji rast”, rekao je Gori, dodajući da se Srbija za prethodnih 20 godina znatno promenila.

On je podsetio na Poslovni forum Italija-Srbija u Beogradu od marta, koji su otvorili ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Od tada, naši napori su koncentrisani u dva smera: s jedne strane, na jačanje institucionalnog prisustva italijanskog sistema u Srbiji, a s druge strane, razvijanje partnerstva u inovativnim sektorima”, istakao je Gori i dodao da je Beograd evropska prestonica i da je uveren da će EKSPO 2027 značajno doprineti daljem rastu glavnog grada Srbije.
Kada je reč o vojnoj saradnji Italije i Srbije, Gori je rekao da se zasniva na okvirnom sporazumu potpisanom 2013. godine, koji ima za cilj konsolidaciju odbrambenih sposobnosti dve zemlje i unapređenje međusobnog razumevanja po pitanju bezbednosti.
“Sporazum predviđa saradnju i sprovođenje zajedničkih aktivnosti u pojedinim oblastima, kao što su obrazovanje i obuka u vojnoj oblasti, kroz posebne kurseve u Italiji koje finansira italijansko Ministarstvo odbrane, u kojima učestvuju srpski oficiri. Ovo su aktivnosti koje srpska strana veoma ceni, jer su korisne za pružanje adekvatnog nivoa pripremljenosti srpskih vojinika za učešće u međunarodnim misijama”, istakao je Gori.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.