logo transparend vojvodina uzivo

Gojković: Srbija postala bolje mesto za život i poželjna za investitore

KLADOVO – Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je danas Svečanoj sednici Skupštine opštine Kladovo povodom Dana opštine, koji se obeležava u znak sećanja na oslobođenje od turske vladavine 26. aprila 1867. godine i istakla da je Srbija u poslednjih 11 godina postala mnogo bolje mesto za život i poželjna destinacija za brojne investitore.

Povodom Dana opštine, predsedniku Aleksandru Vučiću dodeljeno je priznanje počasnog građanina Kladova, koje je kao lični izaslanik primila potpredsednica vlade Maja Gojković.

Na svečanosti u Kladovu, Gojković je istakla da je i ovo i sva druga priznanja koja je predsednik Srbije zasluženo dobio širom naše zemlje, dokaz da Srbija ume da prepozna i da ceni sve što je on uradio za svoj narodu i državu.

Pre samo 11 godina, Srbija je bila zemlja bremenita višedecenijskim zapostavljenim i nerešenim problemima u gotovo svim oblastima društva. Da njihovo rešavanje neće biti lako, znali smo od početka.

Zahvaljujući na prvom mestu neiscrpnoj energiji našeg predsednika, u veoma kratkom vremenu Srbija je postala mnogo bolje mesto za život i poželjna destinacija za brojne investitore“, rekla je Gojković. Prema njenim rečima, pozitivne tektonske promene, koje su se desile u svakom delu zemlje, vidljive su i na području Kladova i okoline, područja od velikog istorijskog, kulturnog i svakog drugog značaja za našu državu.

„O toj važnosti govore i brojni kulturno-istorijski spomenici, kao što su stubovi Trajanovog mosta i Trajanova carska tabla, manastir Manastirica, tvrđava Fetislam, sada obnovljena i u punom sjaju, kao i prirodne lepote koje okružuju Kladovo, među kojima dominira Nacionalni park Đerdap, turistički biser ovog dela Evrope“, dodala je Gojković.

Podsećajući da su bogata istorija i jedinstvena turistička ponuda, koje krase Kladovo kroz čitavo njegovo postojanje u protekloj deceniji upotpunjeni razvojem i drugih oblasti bitnih za funkcionisanje jednog grada, Gojković je rekla da je izuzetno važno i ovde i u drugim delovima naše zemlje što su ekonomski i infrastrukturni napredak pratili razvoj kulturnog života i obrazovanja, jer su nosioci odgovorne politike svesni da se samo na taj način može istinski poboljšati kvalitet života u lokalnoj zajednici.

„Revitalizacija gradova i opština širom Srbije je proces koji traje, ali čije rezultate možemo jasno sagledati u svakom njegovom segmentu. Za mene, kao ministra kulture, posebno je značajna decentralizacija kulturnog života, koja je među strateškim prioritetima razvoja. Dosledno sprovođenje koncepta ravnomerne dostupnosti kulturnih sadržaja svim građanima, dokaz je da za nas ne postoje male i velike sredine“, ukazala je Gojković.

Ministarka kulture je istakla da su brojni kulturni pregaoci i stvaraoci i u Kladovu i svim drugim mestima u Srbiji, samo potvrda da su u njima umetnička kreativnost i plodotvornost podjednako prisutni kao i u velikim kulturnim centrima. „To sam se uverila i ovde danas, obilazeći ustanove kulture. Višenamenski Centar za kulturu i biblioteka u okviru njega, primer su kako treba da funkcioniše ustanova koja je centralno mesto kulturnog života u lokalnoj sredini“, zaključila je Gojković.

Izražavajući uverenje da će otvaranje Kladovskog grada – Fetislama dati još jedan podsticaj razvoju kulture i turizma u ovom kraju, na dobrobit Kladova i čitave Srbije, Gojković je u ime predsednika Republike zahvalila za dragoceno priznanje i čestitala Dan opštine svim građanima Kladova.

Gojković će u okviru posete Kladovu obići i Arheološki muzej „Đerdap“ a potom će sa predsednikom Republike Srbije, članovima vlade, predstavnicima EU i lokalne samouprave prisustvovovati svečanom otvaranju obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.