Gojković razgovarala sa predsednicima opština o obnovi ustanova kulture u Srbiji

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa 50 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji će uz podršku Ministarstva kulture tokom ove godine raditi na obnovi kulturnih centara, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Gojković je naglasila da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost da i ove godine konkurišu za sredstva Ministarstva u cilju obnove infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih ustanova i umetnika.

Putem konkursa “Gradovi u fokusu” opredeljeno je 350 miliona dinara za projekte u 2024. godini, a potpredsednica Vlade i ministarka kulture je pozvala gradonačelnike i predsednike opština da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Gojković je ukazala da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Od 2016. godine podržano je više od 180 projekata, a samo u poslednje tri godine 99 projekata širom Srbije, čime se istovremeno stvaraju mnogo bolji uslovi za umetnike i njihov rad, a sa druge strane i prilika da građani, gde god da žive, imaju priliku da uživaju u kulturnom programu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.