Godišnjica napada muslimanskih jednica na JNA koja se povlačila iz Tuzle

SRBIJA -Tog 15. maja 1992.,muslimanske paravojne jedinice napale su kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle. Ovaj događaj poznat je po nazivu “Tuzlanska kolona”.

U koloni je poginulo zvanično 59 vojnika, regruta, mladih od 18 do 21 godine, i civila, koji su pokušali da se evakuišu ka Bjeljini i dalje ka Srbiji. Mada se predpostavlja da je taj broj daleko veći.

Muslimanske paravojne jedinice, prekršile su ranije postignut dogovor o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH. Kolona vojnih i civilnih vozila, počela je da se u miru izvlači iz grada. U koloni se našlo oko 600 regruta, starašina i civila. Muslimanske snage su napale kolonu iz zasede sa vise od 3.000 boraca. Zaseda je postavljena u delu grada koje se zove Brčanska malta. Da je zločin planiran unapred, govori činjenica da su muslimanske vlasti i gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić, dozvolili da se JNA povlači samo jednom maršutom. Naselje Brčanska malta bilo je savršeno za postavljanje zasede.

Kolona je napadnuta sa krovova zgrada, pa čak i iz lokalne bolnice, uz pomoć minskih i protivoklopnih sredstava. Kada je napad završen, muslimanske jedinice su dodatno pucale u ranjene vojnike i civile, kao i one koji su pokušali da se sakriju u ulazima i podrumima okolnih zgrada.

Napad na kolonu direktno je prenosila lokalna TV stanica “FS 3” uz podrugljive komentare na račun srpskog naroda i vojnika JNA.

Muslimanska strana je direktno prekršila Ženevsku konvenciju, jer je postignut dogovor o mirnom povlačenju. Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Danas Bošnjaci slave ovaj dan kao „Dan odbrane Tuzle“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.