Godišnje Nagrade Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski

NOVI SAD – Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” svake godine dodelom nagrada ukazuje na pojedince koji svojim visoko-estetskim delovanjem stvara ili izvode umetnička dela i tako kulturu Vojvodine čine prepoznatljivom.

Medalja kulture za životno delo odnosno za ukupno stvaralaštvo za 2021. godinu pripala je književniku i novinaru Đorđu Pisarevu.

“U petnaestak knjiga, romana, pripovedaka i eseja, ovenčanih uglednim književnim nagradama, Pisarev je overavao reči kritičara, da je književnost za njega, centar sveta, ezoterično mesto, brana hipervulgarnoj svakodnevici”- stoji u obrazloženju.

Nagrada “Iskre kulture” koja se dodeljuje mladom umetniku do 35 godina, otišla je u ruke mlade novosadske slikarke Gale Čaki, čije je stvaralaštvo na najreprezantativniji način predstavljalo savremenu likovnu scenu Vojvodine, širom sveta, od Kanade i Južne Amerike do Kine i Japana.

Medalja kulture za multikulturalnost i intterkulturalnost dodeljena je glavnoj i odgovornoj urednici časopisa “Novi život”, pesnikinji i esejistkinji, Zdenki Valent Belić, dok je Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa pripala Gorani Raičević, autorki više od 130 naučnih radova i 8 eseja, među kojima je i ovogodišnja monografska studija “Agon i Melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog”.

Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” sastoje se od sertifikata, umetničkog predmeta i novčanog iznosa. Laureatima je nagrade uručio podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Stanislav Radulović i time ukazao na podršku pokrajinskog sekretarijata za kulturu i savremenim stvaraocima i KCV “Miloš Crnjanski”.

Tagovi:

Pročitajte još: