Godinu dana od postojanja Udruženja naučnica Srbije SRNA

Ivanišević
VOJVODINA – U Privrednoj komori Vojvodine danas je održana svečana konferencija pod nazivom „Nauka i privreda na istom zadatku“, povodom godine postojanja i rada Udruženja naučnica Srbije SRNA, koja je organizovana u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Privrednom komorom Vojvodine.

Udruženje SRNA za cilj ima unapređenje položaja žena i devojaka u nauci i prosveti i povećanje vidljivosti naučnica u široj društvenoj zajednici.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević učestvovao je na ovoj svečanosti, s obzirom na to da je prepoznao značaj ove organizacije, koja uspešno povezuje nauku i privredu, akademsku zajednicu i potrebe tržišta rada, a utiče i na podizanje svesti o značaju žena u nauci i privredi.

„Veliko je zadovoljstvo i čast sarađivati sa osobama koje imaju inicijativu, jer to menja svet, a srpskoj privredi je neophodno da se menja. Najbolji način za to jeste da privreda primeni ono što nauka ima da kaže. Kada imamo razdvojenu nauku, koju ne primenjujemo u privredi i privredu koja ne primenjuje nauku, imamo proces stagnacije“, rekao je Ivanišević, dodavši da privreda u našoj zemlji napreduje, jer primenjuje nauku i naučna dostignuća.

„Hoćemo zajedno da budemo svedoci i novog ciklusa pametne specijalizacije i digitalizacije i svega što bi trebalo da održi srpsku privredu, kako bi bila kompetitivna, da se takmiči sa razvijenim privredama sveta, a to se postiže primenom naučno-tehnoloških dostignuća“, rekao je Ivanišević.

Predsednica Udruženja SRNA prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović istakla je značaj veoma uspešnog povezivanja predstavnika akademske zajednice, radi uklanjanja rodnih predrasuda u zanimanjima i profesijama, kao i u preduzetništvu, dodavši da Udruženje sada broji 99 članica i članova.

Promovisanje principa rodne ravnopravnosti jeste jedan od ključnih ciljeva Udruženja u svim aspektima naučnog i nastavnog rada, osnaživanje učenica i studentkinja za bavljenje naukom, te ohrabrivanje žena za bavljenje liderskim i rukovodećim poslovima i inovacionim preduzetništvom, kao i promovisanje uspeha timova koje vode žene.

Najcitiranije naučnice koje su članice ovog udruženja, njegova potpredsednica prof. dr Jovana Grahovac i prof. dr Aleksandra Buha Đorđević predstavile su svoj rad i aktivitet, te angažovanost na realizaciji plemenitih ciljeva Udruženja.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice najzaslužnijim institucijama, organizacijama i pojedincima. Sekretar Ivanišević primio je zahvalnicu u ime Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam – za predanost, profesionalnost i doprinos radu Udruženja SRNA.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: