Godina velikih investicija u Vojvodini

NOVI SAD – Vlada Vojvodine je ovu godinu proglasila godinom velikih investicija u pokrajini. Samo za lokalne samouprave izdvojeno je više od 13, 5 milijardi dinara, a nastavljaju se ulaganja u velike infrastrukturne projekte i zdravstvo.

Krajem maja ove godine Skupština Srbije je na predlog Vlade Vojvodine usvojila novi zakon o obnovi kulturno istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca čime je omogućeno i ulaganje i obnova ovog jednog od najznačajnijih mesta za srpski narod

Krajem maja ove godine Skupština Srbije je na predlog Vlade Vojvodine usvojila novi zakon o obnovi kulturno istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca čime je omogućeno i ulaganje i obnova ovog jednog od najznačajnijih mesta za srpski narod.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović je rekao da je Narodna skupština donela zakon o obnovi kulturno istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca i očekuje da i Vlada Srbije u novom mandatu odobri značajnija sredstva za revatilizaciju ovog mesta, važnog za srpsku istoriju i lokalni turistički razvoj.

“Mi smo ne čekajući zakon 2018. godine kroz budžetski fond za izgradnju uložili značajna sredstva u rekonstrukciju i revitalizaciju najvažnijih objekata”, naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, pored Stare patrijaršije rekonstruisane su fasade, poput fasade Sabornog hrama, Župkog ureda katoličke crkve, a u toku je rekonstrukcija kuće fasade Dimitrija Anastasijevića.

“Taj posao treba da se odvija u narednih deset, petnaest godina”, napomenuo je Mirović.

Izdvojio je najznačajnije projekte – radi se na rekonstrukciji objekata u Sremskoj Kamenici, sva tri instituta i gradi se Kamenica tri, a očekuje se i rekonstrukcija Kamenice jedan.

“Radi se brza pruga od Novog Sada do Subotice. Radovi su se intenzivirali poslednjih nedelja na probijanju najvećeg tunela u Srbiji. Iz faze pripremnih radova počelo je bušenje tunela kroz Frušku goru u dužini od tri i po kilometra i počeli su radovi na izgradnji mosta koji će povezati Kovilj sa Petrovaradinom”, napomenuo je Mirović.

Kako je rekao, to su dva najsloženija objekta na trasi, a rok za završetak je već isplaniran, za tri godine bi taj posao trebalo da se završi.

“To je važan posao za Novi Sad jer će deo tog koridora biti i most koji će sa Limana prelaziti na teritoriju Sremske Kamenice, tako da će se Novi Sad značajno rasteretiti što se saobraćaja tiče”, rekao je Mirović.

Govoreći o prečistačima voda, rekao je da je urađen prečistač u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu je završen, a u pripremi je prečistač u Zrenjaninu.

“Kada je reč o izgradnji postrojenja za pijaću vodu, priprema se takvo postrojenje u Odžacima, u Temerinu i u Beočinu”, napomenuo je Mirović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: