Gimnazijalci iz nemačkog grada Hercogenrata u novoj poseti Zrenjaninu

ZRENJANIN – Projekat filozofske razmene “Minerva”, pokrenut 2012. godine na inicijativu profesora filozofije Zrenjaninske gimnazije Aleksandre Maksić i gimnazije iz nemačkog grada Hercogenrata Franka Bekera nastavljen je i ove školske godine, sa novim generacijama učenika.

U Zrenjaninu ovih dana borave gimnazijalci iz Nemačke, a u okviru aktivnosti koje realizuju sa svojim vršnjacima iz našeg grada danas su posetili Gradsku kuću.

Tom prilikom zamenik gradonačelnika Saša Santovac je ukazao da Grad Zrenjanin podržava ovakav vid saradnje i projekat dve škole smatra  veoma značajnim.

“On omogućava nemačkoj i našoj deci da steknu nove prijatelje, upoznaju se s načinom života, kulturom, funkcionisanjem porodica u obe zemlje. Grad Zrenjanin, prilikom ovakvih susreta, želi i da omogući gimnazijalcima iz Nemačke da upoznaju grad i okolinu, vide neke zanimljivosti, tako da je ovoga puta organizovan izlet na Carsku baru, a danas će posetiti i Novi Sad i Frušku goru. Želim vam da započeta prijateljstva nastavite i negujete ih, jer imati prijatelje u drugim državama puno znači i to je nešto što ostaje za ceo život”, poručio je gimnazijalcima Santovac.

Saradnja između gimnazija u Hercogenratu i Zrenjaninu imala je za dosadašnji rezultat više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, izdavanja časopisa “Minerva” na tri jezika, poseta mestima i znamenitostima u okolini, poseta kulturnim dešavanjima i drugih aktivnosti, o čemu je govorila i profesorka Aleksandra Maksić.

“Tema koju ove godine proučavamo je šta znači biti “političan”, šta je filozofija politike, kakvo svojstvo politika ima u našem svakodnevnom životu, ali i teoriji. Za mene lično, najvažnija reč u ovom projektu, pokrenutim s dragim kolegom Bekerom, jeste “kosmopolitizam”. Nakon deset godina projekta, jer su 2013. godine Zrenjanin prvi put posetila deca iz Nemačke, rezultati su brojni i puno toga je ostalo upamćeno, a ono što je najlepše u njemu, što je već rečeno, to je upravo prijateljstvo i činjenica da imamo učenike s obe strane koji su učestvovali u prvoj godini projekta, a sada su držali radionicu ovim učenicima”. Projekat se od sličnih razlikuje i po tome što, kroz učešće u njemu, plasiramo filozofske sadržaje umesto turističkih”, istakla je profesorka Maksić.

U ime Zrenjaninske gimnazije, prisutne je pozdravio direktor Milan Radaković.

“Za svaku pohvalu je što ovaj projekat traje više od decenije, zahvaljujući profesorima Aleksandri i Franku. Veliki broj učenika iz Nemačke je boravio u našem gradu tokom prethodne decenije, ostali su kontakti, prijateljstva, godine su prolazile ali je pozitivan trag ostao. Dugujem zahvalnost na podršci i Gradu Zrenjaninu. Postoji i jedna simbolika ove posete Zrenjaninu – sutra se obeležava Međunarodni dan jezika i drago mi je što se i to uklapa u boravak učenika iz Nemačke i tom prilikom podelićemo i diplome učenicima koji su položili iz znanja nemačkog jezika”, rekao je direktor Radaković.

Profesor Frank Beker zahvalio se Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku na pažnji koju posvećuju saradnji dveju gimnazija i rekao da, kada je pre deset godina stigao u Zrenjanin s prvom grupom učenika, nije mogao da pretpostavi u koliko će značajan projekat sve to da se razvije.

“Ukazujem i poštovanje Zrenjaninskoj gimnaziji, profesorima i učenicima, na izuzetno dobrom pristupu projektu i drago mi je što ga je gimnazija uvek maksimalno štitila i podržavala. Tokom naše saradnje mnogo je bilo događaja koji su odisali pozitivnom energijom. Sada smo već peti dan u Zrenjaninu, a mene ni jedan učenik nije pozvao telefonom, što znači da su svi dobro, da se osećaju sigurno i zaštićeno i to me posebno raduje. Naredne godine pokušaćemo da u Zrenjanin dovedemo i delegaciju grada Hercogenrata, kako bi saradnju proširili i na nivou dva grada”, kazao je profesor Beker.

Svoja iskustva i utiske o učešću u ovom projektu, ostvarenim saznanjima, poznanstvima i druženjima prenele su učenica IV razreda Zrenjaninske gimnazije Katarina Đurović i učenica iz Hercogenrata Liza Repas. Prijemu je prisustvovala i profesorka Zrenjaninske gimnazije Svetlana Todorović Gvozdenović, u svojstvu prevodioca, ali i učesnika u projektu.

Hercogenrat je grad sa oko 50 hiljada stanovnika, smešten na samoj nemačko-holandskoj granici, koja ga, praktično deli na dva dela, po čemu je specifičan. Teritorijalno je najbliži najzapadnijem nemačkom gradu Ahenu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: